Videospeler inladen...

Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Salvini eist excuses van Macron in migrantenruzie

Frankrijk en Italië blijven met verwijten slingeren over het migratiebeleid.  De Franse president Macron beschuldigde Italië van hypocrisie en onverantwoordelijkheid omdat ze het vluchtelingenschip Aquarius weigerde op te vangen. Naar aanleiding van die uitspraken heeft het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de Franse ambassadeur vanochtend op het matje geroepen.  Salvini, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, eist excuses van Frankrijk en daagt het land uit om zelf meer migranten op te vangen. Macron roept intussen op om niet te emotioneel te reageren, en verzekert dat Frankrijk ook in de toekomst met Italië zal samenwerken.

Het reddingsschip Aquarius splijt Europa in twee. De kersverse Italiaanse regering weigerde maandag het schip te laten aanmeren in een Italiaanse haven.  Die beslissing van Lega-voorzitter Salvini betekent een overwinning voor zijn eigen radicaal-rechtse beleid, maar oogst veel kritiek van andere Europese leiders.

De nieuwe linkse regering in Spanje stond het schip toe in Valencia aan te meren, maar niet zonder sneer naar Italië:  "Het gaat niet om barmhartigheid of vrijgevigheid, maar om eerbied voor het humanitaire recht", stelt de Spaanse minister van Justitie Dolores Delgado. 

Frankrijk was nog scherper voor de Italianen: "De lijn van de Italiaanse regering is om te kotsen", zei Gabriel Attal, de woordvoerder van La République en Marche, de partij van president Emmanuel Macron.  De officiële reactie van Frankrijk verwijt Italië hypocrisie en een gebrek aan verantwoordelijkheidszin.  

We kunnen dit politieke pingpongspel over wie er verantwoordelijk is niet blijven spelen

Italië reageert verontwaardigd op die uitspraken: "Italië heeft geen hypocriete lessen te leren van een land dat altijd heeft weggekeken als het om migratie gaat." De Italiaanse premier Guiseppe Conte zei in een mededeling dat de reactie van de Fransen hem verraste en eerder een gebrek aan kennis toont over wat er echt gaande is.  Frankrijk hield zich tot nu toe opvallend stil tijdens de migratieproblematiek. 

Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Franse ambassadeur in Rome op het matje geroepen.  Ambassadeur Christian Masset werd vanochtend bij minister Enzo Moavero Milanesi verwacht.

Nu zijn Italië en Frankrijk het wel vaker oneens wat de migratiecrisis betreft. Maar de Europese commissaris voor Migratie, Dimitris Avramopoulos, wijst niemand de vinger: "We kunnen dit politieke pingpongspel over wie er verantwoordelijk is niet blijven spelen", antwoordde hij op vragen over de Aquarius. "We zijn allemaal verantwoordelijk. Dit vereist een reactie van alle 28 lidstaten."   

Ons land hoeft niet één groot vluchtelingenkamp te worden

Ondertussen heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini Frankrijk uitgedaagd om meer vluchtelingen op te vangen in de toekomst.  De voorbije jaren heeft Italië al meer dan 640.000 migranten ondergebracht. Daarom weigeren ze vanaf nu hun verantwoordelijkheid te nemen voor ngo-schepen die onder een buitenlandse vlag varen.

Salvini vindt dat het dan aan die landen zelf is om de mensen die ze redden ook op te vangen.  "Ons land hoeft niet één groot vluchtelingenkamp te worden", zegt Salvini. De Aquarius was eigendom van de ngo SOS Méditerranée.  Vandaag heeft Italië wel een ander schip met meer dan 900 migranten opgevangen.  

Normaal gezien komt de Italiaanse premier Conte vrijdag op bezoek bij de Franse president Macron. Salvini laat nu weten dat als Frankrijk zich niet excuseert, de ontmoeting tussen Conte en Macron beter geannuleerd kan worden.  De Franse minister van Binnenlandse Zaken overlegt ondertussen al met zijn collega's uit Spanje en Italië om de dialoog over de migratiekwesties uit te diepen.  Macron zelf probeert intussen de zaak te sussen. Hij roept op om de emoties niet de overhand te laten nemen, en verzekert dat Frankrijk ook in de toekomst met Italië zal samenwerken.

  

VIDEO: bekijk heronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen