Belga Image

Hoofdrolspeler in Nobelprijs-schandaal is aangeklaagd voor verkrachting

De Frans-Zweedse fotograaf en regisseur Jean-Claude Arnault is aangeklaagd voor verkrachting. Arnault raakte in opspraak door een seksschandaal binnen de Zweedse Academie die de Nobelprijs voor Literatuur toekent. Door het schandaal wordt er dit jaar geen Nobelprijs uitgereikt.

Arnault is de echtgenoot van Katarina Frostenson, een dichteres die lid is van de Zweedse Academie, en een gekende naam in culturele middens in Scandinavië.

De bal ging vorig jaar aan het rollen toen 18 vrouwen met het verhaal van misbruik in een krant naar buiten kwamen. Arnault zou hen misbruikt hebben in een cultureel centrum waarover hij de leiding heeft, en in de gebouwen van de Academie in Parijs en Stockholm.

Tot zes jaar cel

Arnault is nu officieel aangeklaagd voor twee verkrachtingen. Volgens de Zweedse aanklager Christina Voigt is er "voldoende bewijsmateriaal voor vervolging". Arnault wordt ervan verdacht in oktober en december 2011 een vrouw te hebben verkracht. De eerste keer met geweld, een tweede keer toen het vermeende slachtoffer lag te slapen. De indentiteit van de vrouw is voorlopig niet bekendgemaakt.

Tijdens het onderzoek dat zes maanden liep, werd de vrouw ondervraagd, net als verschillende getuigen en Arnault zelf. Hij heeft altijd alles met klem ontkend. En nu opnieuw. De rechtszaak loopt wellicht in het najaar achter gesloten deuren. Als Arnault schuldig bevonden wordt, riskeert hij een celstraf van zes jaar.

Naast het seksuele misbruik kwam binnen de Zweedse Academie het lekken van winnaars naar boven. Daarvoor werd ook in de richting van Arnault gekeken.

Door de hele crisis stapten zeven leden van de Academie, inclusief Frostenson, op. Leden van de Academie zijn nochtans voor het leven benoemd. Ontslag nemen kan eigenlijk niet volgens de statuten van 1786. De leden zomaar vervangen is niet evident. Daarom wordt de Nobelprijs voor Literatuur dit najaar niet uitgereikt.  

Meest gelezen