Video player inladen...

Muyters: "Ik zal negatief advies geven over SWT bij Carrefour"

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) zal een negatief advies afleveren over het toekennen van SWT (Stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag) of brugpensioen vanaf 56 jaar bij de herstructurering van Carrefour. "Ik wil en kan geen signaal geven dat we iedereen die 56 is of ouder kunnen missen op de arbeidsmarkt."

De bal ging gisteren aan het rollen: Vlaams minister van Werk Muyters uitte zijn ongenoegen over brugpensioen vanaf 56 jaar bij Carrefour en vroeg federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) om de wet aan te passen zodat dit niet meer mogelijk zou zijn.

Peeters kaatste de bal terug en zei dat de regio's daarvoor een bindend advies geven. Vlaams minister Muyters is het daar niet mee eens. Volgens hem is Vlaanderen enkel bevoegd voor het outplacement dat Carrefour zou aanbieden.

Toch een advies

Maar in het Vlaams Parlement kondigde Muyters vanmiddag dus aan dat hij toch een advies zal afleveren. En dat advies zal negatief zijn. "Mijn federale collega vraagt een advies en zegt dat hij dat zal volgen. Dat is volgens mij niet conform de wet, maar als hij mij een advies vraagt zal ik het geven. Ik hoop dat hij het volgt. Ik ga niet akkoord met SWT", zo zei Muyters.

"Ik wil en kan geen signaal geven dat we iedereen die 56 is of ouder kunnen missen op de arbeidsmarkt en ik zal er alles aan doen om die mensen te begeleiden naar een nieuwe job", aldus nog Muyters.

Als het van CD&V afhangt, moet Vlaanderen ook zelf een tandje bijsteken, met name in het begeleiden van SWT'ers. "Er zijn momenteel zo'n 5.000 SWT'ers die actief beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt."

"Er stromen er weinig door naar een job, maar de VDAB doet ze ook geen aanbod. Amper 18 procent van hen kreeg een vacature vorig jaar. VDAB heeft deze mensen aan de kant geschoven met het idee dat ze niet meer nuttig zijn voor de arbeidsmarkt. Dat kan en mag niet meer gebeuren", aldus CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne.

Meest gelezen