Video player inladen...

Nederlandse premier Rutte opvallend positief over EU in speech voor Europees parlement

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft in het Europees parlement in Straatsburg een pleidooi gehouden voor een sterke Europese Unie. Alleen dan kan Europa overeind blijven naast de Amerikaanse president Trump en Rusland. Rutte staat bekend als een koele minnaar van Europa, maar hij zei nu dat hij veranderd is van gedacht. Na het neerhalen van vlucht MH17 heeft hij ingezien hoe solidair de EU is.

In zijn speech pleitte Rutte voor eenheid. Maar er moeten wel keuzes gemaakt worden. "In de beperking toont zich de meester. We moeten niet alles willen, niet altijd maar meer. We moeten wat we doen, goed doen. Een paar doelen uitkiezen waarop we excelleren. Klimaat is daar één van", zegt Rutte.

De meningsverschillen over hoe vluchtelingen moeten worden opgevangen vindt hij gevaarlijk: "We moeten echt overeenstemming bereiken, anders lopen we het risico dat de grenzen weer ouderwets worden gesloten."

De Nederlandse premier vindt zichzelf een Europese bekeerling: "Mijn gedachten over de Europese Unie zijn veranderd. In de nasleep van de ramp met vlucht MH17 zag ik wat internationale solidariteit is en wat politieke druk kan betekenen."

Na zijn speech gaf Rutte nog mee dat hij voor de Belgen zal supporteren op het WK voetbal:

Video player inladen...

Meest gelezen