Videospeler inladen...

Nieuwe cruiseterminal in Zeebrugge open

Cruises die naar Zeebrugge komen, het is booming business. Tot enkele jaren geleden kwamen enkele tientallen schepen per jaar naar Zeebrugge, nu is dat al opgelopen tot 140. Op die manier vinden nu zo'n 400.000 cruisetoeristen per jaar de weg naar Zeebrugge en bij uitbreiding heel Vlaanderen. Reden genoeg om een mooi ontvangstgebouw te bouwen. In het gebouw is een check-in zone, een winkel, maar ook een restaurant en een verdieping om evenementen te organiseren.

Het was meer dan nodig, een deftig ontvangstgebouw voor de cruisetoeristen, want tot vandaag kwamen de zij via een tent op de kade Zeebrugge binnen. Nu gaat het anders, via het ABC-gebouw van 38 meter hoog, een landmark voor de stad. Aankomen in en opnieuw vertrekken uit Zeebrugge gebeurt comfortabeler dan ooit. De securityzone lijkt alvast sterk op die van een luchthaven.

Allen naar Brugge?

Tot nu toe leggen de cruiseschepen in Zeebrugge bijna alleen aan voor daguitstappen van passagiers die al aan boord zijn. De boot komt aan, wie wil gaat het binnenland in, vooral naar Brugge. De toeristen schepen na hun tripje opnieuw in, waarna de boot vertrekt. Vooral voor Brugge, vlakbij, blijkt de groeiende stroom cruisetoeristen een moeilijke evenwichtsoefening. Burgemeester Landuyt wil voorkomen dat de stad verzuipt onder té veel toeristen en hoopt dat er ook een aantal cruisereizigers richting Gent en Antwerpen trekken.

Vanaf juli ook vertrekhaven

Zeebrugge wil meer zijn dan een haven waar alleen even gestopt wordt, een passagehaven zeg maar. Vanaf juli zullen passagiers hier ook aan boord kunnen gaan en in Zeebrugge hun reis beginnen. Op die manier wordt Zeebrugge een zogenoemde inscheephaven en dat levert meer centen op. Onderzoek wijst uit dat mensen in een inscheephaven gemiddeld 100 euro besteden, in een passagehaven maar 50.

Videospeler inladen...

A restaurant with a view

De terminal is ook meer een inscheep- en controlegebouw, er zijn ook kantoren in gevestigd, ruimte voor evenementen, een bezoekerscentrum dat uitleg geeft over de haven én een restaurant. Dat laatste, op de bovenste verdieping van het 38 meter hoge gebouw, geeft een prachtig uitzicht over de haven en het omliggende land.

Meest gelezen