Nieuwe naam van Macedonië nog lang geen feit

De Macedonische president Ivanov kondigt aan dat hij het akkoord over de naamsverandering van Macedonië niet zal tekenen. Daarmee legt hij opnieuw een bom onder het pas bereikte akkoord tussen Griekenland en Macedonië. De twee landen ruziën al sinds 1991 over de naam Macedonië, dat ook de naam is van een provincie in het noorden van Griekenland. 

Gisteren bevestigden zowel de Griekse premier Tsipras als de Macedonische premier Zaev dat er eindelijk een akkoord was over een nieuwe naam voor Macedonië. Dat zou voortaan Noord-Macedonië heten. Daarover was er al discussie sinds Joegoslavië tijdens de burgeroorlog uit elkaar viel en Macedonië in 1991 onafhankelijk werd. Griekenland vreesde dat Macedonië aanspraak zou kunnen maken op de gelijknamige noordelijke provincie in Griekenland, en weigerde Macedonië te erkennen onder die naam. Uiteindelijk kwam de internationale gemeenschap overeen om het land voorlopig de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië te noemen (Former Yugoslavian Republic of Macedonia, of FYROM). 

Heftige reacties

Sindsdien zijn er diverse pogingen geweest om het dispuut op te lossen, maar dat leidde vaak tot heftige reacties in de twee landen. Het probleem staat ook een mogelijk lidmaatschap van Macedonië bij internationale instellingen als de Navo of de Europese Unie in de weg.

Gisteren kwam dan eindelijk het verlossende nieuws, bevestigd door de twee premiers. Maar dat stoot nu op een njet van de Macedonische president Ivanov. Hij zegt dat hij het akkoord niet zal ondertekenen. Het akkoord moet eerst nog goegekeurd worden door de Griekse en Macedonische minister van Buitenlandse Zaken, en daarna door het parlement. Dan moet president Ivanov tekenen. Doet hij dat niet, dan gaat de tekst terug naar het parlement, en daarna weer naar de president. De tweede keer zou die wel verplicht zijn om te tekenen.

Het akkoord kan trouwens ook in Griekenland nog op tegenstand rekenen. Daar is Defensieminister Panos Kammenos gekant tegen de deal. Zijn rechtse Onafhankelijkheidspartij is de coalitiepartner van premier Tsipras in de regering. Als die partij het akkoord niet steunt, moet Tsipras steun zoeken bij politieke tegenstanders in het parlement.  

Meest gelezen