AFP or licensors

Onderzoek UGent: “Spanje heeft grootste kans om WK voetbal te winnen”

Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben - in samenwerking met collega's uit Dortmund en München - op basis van allerlei statistieken een schatting gemaakt van de kanshebbers op het WK voetbal, dat morgen begint. Spanje is dé te kloppen ploeg, België staat op plaats vijf.

Volgens de gebruikte onderzoeksmethode is Spanje dus de grootste kanshebber om het WK te winnen (het land behaalde de titel al eens in 2010). In cijfers uitgedrukt: 17,8% kans dat de wereldtitel naar de Spanjaarden gaat. Duitsland volgt op korte afstand, met 17,1% kans. Brazilië is derde op de ranglijst met 12,3%. De Rode Duivels komen na Frankrijk op een vijfde plaats en hebben 10,4% kans om het WK te winnen.

Hoe voorspel je nu zoiets? De onderzoekers maakten gebruik van gegevens van de internationale voetbalmatchen van de voorbije acht jaar. Dat combineerden ze met een overvloed aan diverse data: economische factoren zoals het BBP (Bruto Buitenlands Product) van een land, maar ook het bevolkingsaantal, het thuisvoordeel voor het gastland, het aantal spelers dat in hetzelfde clubteam speelt, de gemiddelde leeftijd van de spelers, de leeftijd en jaren ervaring van de coach en zo meer.

“Het is echt heel gedegen onderzoek”, klinkt het bij UGent. “We zijn gesteund door twee andere toponderzoeksteams. In Duitsland, traditioneel een grote toernooifavoriet, is het al groot nieuws trouwens. En wie er er het onderzoek op naslaat, zal zien hoe vernuftig alles ineen zit. Alles is honderden keren door de onderzoeksmachine, door de tool gehaald."

Dat de Spaanse voetbalbond twee dagen voor de start van het WK bondscoach Julen Lopetegui op straat heeft gezet, zal zeker impact hebben op de data-analyse: "Het aantal jaren ervaring van de bondscoach is een factor die mee de positie van Spanje bepaalde in de analyse. Sinds de bekendmaking van het ontslag is de leiderspositie van Spanje in de analyse dus niet meer zeker. Na de kwartfinales maken wij een nieuwe analyse op", zegt Christophe Ley, die het onderzoek van UGent leidde.  

Het academisch onderzoek in detail (gevaar voor een overdaad aan formules) bekijken?   

Of dan toch Duitsland?

Spanje heeft dan wel -volgens het onderzoek- de grootste kans om het WK te winnen, het is de "Mannschaft", Duitsland, dat als winnaar naar boven komt in het zogenoemde ''meest waarschijnlijke verloop''. Dit lijkt tegenstrijdig te zijn, maar is het niet: Duitsland is volgens de analyse, samen met Brazilië, nu eenmaal het sterkste land en zal dus in het 'meest waarschijnlijke verloop' als winnaar uitkomen.  België zou daar trouwens sneuvelen in de kwartfinales.

Maar Spanje heeft dus een grotere kans om het WK te winnen omdat het parcours makkelijker is. Duitsland en Brazilië kunnen al in de achtste finales tegen mekaar uitkomen, voor Spanje is de weg naar de finale geplaveid met minder moeilijke tegenstanders. 

Hoe dan ook, voetbal is voetbal en blijft onvoorspelbaar. Of zoals de legendarische Johan Cruyff zei: "De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn." En nog: "“Als je één goal meer maakt dan de ander, dan win je." Leuke Spielerei, dat onderzoek, maar voor wie al eens een gokje waagt, kan het wel richtinggevend zijn. Afspraak op zondag 15 juli, 's avonds, na de WK-finale. Dan zal duidelijk zijn hoe accuraat dit onderzoek van de UGent is gebleken. 

Meest gelezen