Ook 's nachts naar de bib in Bree

Een primeur voor Vlaanderen: in Bree kan je binnenkort naar de bibliotheek wanneer je maar wil. Zelfs 's nachts. Vaste gebruikers kunnen vanaf eind deze maand met een elektronische identiteitskaart en een pincode de bibliotheek binnen op elk uur van de dag.

Op bepaalde uren is er nog altijd personeel aanwezig om je te helpen, maar anders trek je gewoon zelf je plan. De meesten gebruiken trouwens nu ook al de zelfscanbalies voor ontleningen. Burgemeester Liesbeth Van der Auwera is erg enthousiast over de nieuwe dienstverlening. "Onze inwoners kunnen nu dag en nacht naar de bibliotheek, dat is uniek in Vlaanderen. In Scandinavië staan ze daar al veel verder in en ik ben blij dat we daar hier in Bree een voortrekkersrol in kunnen spelen."

Unieke code

"Bezoekers zullen een unieke code krijgen en in combinatie met hun identiteitskaart kunnen ze dan binnen geraken", zegt Van der Auwera. In de bibliotheek zijn camera's geïnstalleerd om alles in de gaten te houden. "Maar we geven onze vaste bibliotheekgebruikers dat vertrouwen om hier buiten de gewone uren boeken uit te kiezen, documenten in te kijken of te komen internetten."

Meest gelezen