Op de Middellandse Zee wachten opnieuw 41 drenkelingen op een beslissing waar ze naartoe moeten

Bij een nieuwe schipbreuk voor de kust van Libië gisteren zijn 12 migranten en vluchtelingen verdronken. 41 zijn gered en bevinden zich nu op een Amerikaans marineschip. Dat meldt de Duitse hulporganisatie Sea Watch, die een schip er vlakbij heeft. De twee schepen wachten op een beslissing van de Italiaanse autoriteiten waar ze naartoe mogen. Eerder weigerde Italië een schip met 629 drenkelingen aan boord te laten aanmeren in een Italiaanse haven.

De weigering van de Italiaanse overheid kwam er vooral omdat ze een signaal wil geven aan de diverse hulporganisaties die drenkelingen redden voor de kust van Libië. Die moeten die drenkelingen voortaan elders naartoe brengen, vindt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Salvini (Lega). Schepen van de Italiaanse marine en de kustwacht mogen nog wel Italiaanse havens binnenvaren, zoals vanochtend nog de Diciotti, een schip van de Italiaanse kustwacht. Dat meerde met 937 drenkelingen aan in Catania, Sicilië.

Hoogst onzeker

Voor de nieuwe drenkelingen is de situatie hoogst onzeker. Sea Watch zegt dat het gisteren een verzoek kreeg van het Amerikaanse marineschip om de 41 overlevenden en de lichamen van de 12 verdronken migranten en vluchtelingen over te nemen, vermits het schip van Sea Watch het enige niet-militaire schip in de buurt was. Maar omdat de hulporganisatie voorlopig geen duidelijkheid krijgt of ze de drenkelingen naar Italië mag brengen, blijven die voorlopig vastzitten op het Amerikaanse schip. 

Eerder mocht de Aquarius, een schip van de hulporganisatie SOS Méditerrannée niet aanmeren in een Italiaanse haven. Dat schip had 629 drenkelingen aan boord, onder wie 123 niet-begeleide minderjarigen en 7 zwangere vrouwen. Het schip is nu op weg naar Valencia in Spanje, samen met twee Italiaanse schepen die 400 drenkelingen van de Aquarius overnamen. 

Meest gelezen