Opvallend meer eikenprocessierupsen dit jaar

Er zijn dit jaar een pak meer eikenprocessierupsen in onze provincie. Ze zitten ook op meer plaatsen dan anders.

Warm weer en verre vluchten

Door het warme weer waren ze er vroeger en wellicht zijn de vlinders de afgelopen maanden verder kunnen vliegen. Die leggen dan op meer plaatsen eitjes waar dan weer nieuwe eikenprocessierupsen uitkomen. Hun brandhaartjes kunnen behoorlijke irritant zijn. Ze zorgen voor huiduitslag en ademhalingsproblemen. "De rupsen zijn nu in een pop gekropen om een vlinder te worden", zegt Kathleen Verstraete van de provincie. "De hinder zal daarom iets minder zijn omdat de rupsen momenteel minder rondkruipen. Toch zijn de irriterende brandharen niet weg. Als de rupsen vervellen blijven die haren in de nesten en de wind verspreidt ze verder".

Op zoek naar natuurlijke vijanden

De provincie vraagt intussen geld aan Europa om studies uit te voeren naar natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Die kunnen gemeenten dan inzetten bij de bestrijding van de beestjes, want met pesticiden en biociden mag dat op termijn niet meer. Als je vragen hebt over eikenprocessierupsen, dan kan je ook terecht op de website van de provincie Antwerpen.

Meest gelezen