Video player inladen...

Peeters nodigt regionale ministers uit: “Kalmte brengen in het dossier Carrefour”

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gaat samenzitten met de drie regionale ministers van Werk om te overleggen over het Carrefour-dossier. Bij de supermarktketen zouden zo’n 600 werknemers al met 56 op SWT kunnen, het vroegere brugpensioen. Er is heel wat politieke discussie over wie daar politiek verantwoordelijk voor is en minister Peeters wil nu een en ander uitklaren.

Bij Carrefour zijn door een zware herstructurering zo’n 1.200 jobs bedreigd. In het sociaal akkoord is overeengekomen dat werknemers al vanaf hun 56 jaar zouden kunnen kiezen voor het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, het vroegere brugpensioen. De overheid moet dat wel nog goedkeuren. Alleen: wie is daarvoor bevoegd? Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) en federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wijzen naar elkaar. Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) riep hen vanochtend op om elkaar niet “de hete patat” door te schuiven.

Peeters wijst erop dat de regionale ministers eerst een bindend advies moeten geven over onder meer tewerkstelling, vooraleer hijzelf finaal kan beslissen. Hij roept nu de drie regionale ministers bijeen. “In dit dossier zijn 3 regionale ministers bevoegd want Carrefour speelt zich af in Brussel, Wallonië en Vlaanderen. We moeten de procedure respecteren, het is een vrij nieuwe procedure. Ik zal de regionale ministers nu uitnodigen om duidelijkheid te geven over de procedure zodanig dat we weten wat we van elkaar kunnen verwachten. Het is ook voor de eerste keer dat er 3 ministers zich daarover moeten buigen, we gaan daarover ook verdere afspraken maken.”

De federale minister van Werk wil zo “kalmte en rust” brengen in het dossier. “Het is belangrijk dat er geen discussies ontstaan boven de hoofden van de mensen die al maanden in onzekerheid zitten bij Carrefour.”

SWT?

De hele discussie gaat dus over SWT, het Stelsel van Werkloosheid met bedrijfsToeslag, het vroegere brugpensioen. Maar dat stelsel is niet zomaar een brug naar het pensioen zoals het vroegere brugpensioen. De ontslagen werknemer krijgt een bedrag van zijn werkgever bovenop de werkloosheidsuitkering  “Het is belangrijk te onderstrepen dat dat niet vrijblijvend is. Mensen die SWT krijgen, moeten nog altijd beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt”, aldus minister Peeters.

Het feit dat bij de herstructurering van Carrefour werknemers al vanaf 56 jaar op SWT zouden kunnen gaan, stoot op politiek verzet. “Die leeftijd hebben we opgetrokken. In 2020 zal het niet mogelijk zijn om bij herstructureringen een SWT toe te kennen onder de leeftijd van 60 jaar", stelt Peeters. "Maar op dit moment is het wel nog mogelijk om mensen op hun 56 op SWT te plaatsen. Dat is jong, daarom is het belangrijk dat de regio’s die mensen activeren. Zij hebben daar een heel belangrijke bevoegdheid en ik hoop dat ze dat zeer goed aanwenden."

Over het concrete herstructureringsplan van Carrefour zelf wil minister Peeters zich niet uitspreken. 

Meest gelezen