Atelier Image / Yves Carpentier

Concerten van controversiële Franse rapper Médine in de Bataclan raken gevoelige snaar

De naam van de rapper Médine rolt dezer dagen duchtig over de tongen in Frankrijk. Waarom? Médine staat in oktober twee keer in de concertzaal Bataclan. Maar die optredens nét in de Bataclan zijn absoluut niet naar de zin van verschillende Franse politieke partijen. Onder meer het Rassemblement National waarschuwt voor de rappers "gewelddadige teksten in naam van de islam".

Médine Zaouiche, een 35-jarige Fransman van Algerijnse afkomst, is geen onbekende. Hij houdt van controverse, rapt al jaren over de islam en is geliefd bij een jonger YouTube-publiek. Zijn eerste album kreeg de titel "11 septembre, récit du 11ème jour", zijn tweede "Jihad, le plus grand combat est contre soi-même". Met de J van "Jihad" afgebeeld als kapmes.

Advocaten van nabestaanden willen de twee concerten proberen te verbieden

Nu heeft hij een nummer uit, genaamd "Bataclan", waarin hij zingt over een "knallend optreden" en "het vuur bij het publiek aanwakkeren". Dat hij ook net twee keer in de Bataclan optreedt, de concertzaal in Parijs waar in 2015 een aanslag werd gepleegd met 90 doden, doet de wenkbrauwen fronsen.

"Het is hét gesprek van de dag, al dágen. Overal in de pers duikt het op. Het begon met protesten van extreem-rechtse politici als Marine Le Pen, daarna volgden rechtse politici van Les Republicains en leden van de regeringspartij van president Macron, enz. die het onverdragelijk vonden. Advocaten van nabestaanden willen proberen de twee concerten te verbieden", legt onze correspondent Frank Renout in "De ochtend" uit. 

Maar de Franse regering stelt dat dat niet zal gebeuren, omdat Médine nog nooit is veroordeeld en omdat een concertzaal vrij is in zijn programmering. Premier Édouard Philippe benadrukt dat in Frankrijk "vrijheid van meningsuiting" geldt.

Beluister hier het gesprek met Frank Renout over de gevoeligheid in Frankrijk:

Wat zegt Médine zelf?

Médine reageerde maandag op de controverse op Twitter. Hij tweet dat hij "(opnieuw) de aanslagen van 13 november 2015 en alle terreuraanslagen veroordeelt", en dat hij "al 15 jaar met zijn albums vecht tegen radicalisering".

Meest gelezen