Video player inladen...

Rechter neemt voor het eerst Belgische nationaliteit af van veroordeelde terrorist

Voor het eerst in ons land heeft een rechter in zijn vonnis iemand de Belgische nationaliteit ontnomen. Dat schrijft RTBF. Een 21-jarige man met de dubbele Belgische-Servische nationaliteit, werd door de rechtbank in Charleroi veroordeeld tot 10 jaar cel als leider van een terroristische organistatie.

E. Suljemani, een 21-jarige Belgische-Serviër werd deze morgen door de correctionele rechtbank in Charleroi veroordeeld tot 10 jaar cel als leider van een terroristische groepering. Daarnaast oordeelde de rechtbank, dat gezien de ernst van de feiten,  de man niet langer Belg kan zijn.  

Iemand die dit doen kan niet langer de Belgische nationaliteit behouden

"Het feit dat de beschuldigde van plan was om aanvallen te plegen op nationale bodem, dat er al voorbereidingen waren getroffen, ... vormt een gewelddadige aanval op een fundamentele pijler van onze staat", staat in het vonnis. "Iemand die dit doet kan niet langer de Belgische nationaliteit behouden."

De jongeman werd in juni 2016 gearresteerd, toen hij op het punt stond een aanslag te plegen. Met een medeplichtige zocht hij naar wapens op het "dark web". Hij probeerde ook een terroristische cel op te richten. Sulejmani zou zijn opdrachten rechtsreeks uit Syrïe ontvangen hebben. Tarik Jadaoun, een Belgische terrorist die ter dood veroordeeld werd in Irak, gaf hem instructies voor het vermoorden van een iman, het plegen van een aanval in een discotheek of tijdens het voetbalkampioenschap Euro 2016.

Eerste keer dat afnemen nationaliteit opgenomen wordt in straf

Het is de eerste keer dat de ontzegging van een nationaliteit door een rechtbank wordt bevolen. En dat die wordt opgenomen in de strafmaat.

De man kan wel nog in beroep gaan tegen het vonnis.

Meest gelezen