Videospeler inladen...

Kijken naar studerende lotgenoten via YouTube-kanalen motiveert

Samen studeren via een videokanaal zoals YouTube wordt steeds populairder. Studenten zoeken elkaar op via het internet. Niet om met elkaar te praten, maar om elkaar te zien studeren. Zo hebben ze het gevoel samen te studeren en dat werkt motiverend.

Studenten kennen het, het is soms moeilijk om een cursus te nemen en te beginnen met studeren. Er is altijd wel iets waardoor het studeren wordt uitgesteld. In digitale tijden zoals vandaag zijn daar oplossingen voor: samen studeren via een videokanaal.

Op YouTube bijvoorbeeld staan er heel wat. Wie ‘Studeer met mij’ intikt, kan ze zo vinden. Op het scherm is dan een student of studente te zien achter een bureau, die niets anders doet dan lezen, markeren, typen… kortom studeren of blokken. De filosofie is simpel: de kijker zet voor hij zelf begint te studeren de video aan en krijgt zo het gevoel dat hij niet alleen aan het studeren is, maar samen. Het gevoel dat je hetzelfde aan het doen bent, werkt motiverend.

Eén van die kanalen is ‘Study Vibes’, van de Vlaamse Heleen. Zij studeert in Antwerpen ingenieurswetenschappen. Heleen heeft al sinds 2015 haar kanaal, ze zat toen nog op de middelbare school. Ook bij haar kreeg het uitstelgedrag te vaak de bovenhand. Door haar kanaal probeerde ze er iets aan te doen. Doordat mensen haar konden zien, moest ze wel blijven zitten en studeren.

Jaren later heeft ze 20.000 abonnees en honderden views per video. Haar livestreams van zes tot acht uur lang worden wereldwijd gevolgd.

Meest gelezen