Video player inladen...

Wachtrijen op luchthavens van Zaventem en Luik door stiptheidsacties van de douane 

Op de luchthavens van Zaventem en Luik voert het douanepersoneel vandaag stiptheidsacties. Ze gaan alle bagage controleren van passagiers die aankomen en dat kan tot lange wachtrijen leiden. Het douanepersoneel protesteert daarmee tegen hervormingen van minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) rond het ambtenarenstatuut én tegen het personeelstekort bij de douane.

"Op dit ogenblik worden er erg weinig mensen aangeworven. Vergeet niet dat er veel mensen met pensioen gaan", zegt Marc Nijs van de christelijke vakbond ACV. "Concreet hier in Zaventem heeft men een continudienst. Er moet dus een minimum aantal mensen op post zijn om te functioneren, en dat wordt zeer moeilijk als er systematisch mensen wegvallen. Op die manier zijn er minder controles, terwijl er taken zijn die moeten gebeuren. Als de douane onvoldoende controleert, ontstaat er onveiligheid."

Op de luchthaven van Luik zijn de acties zo georganiseerd dat tussen 8 en 10 uur de vrachtwagens worden gecontroleerd door de douane en tussen 10 en 12 uur de passagiers.

Meest gelezen