West-Vlaamse kunstacademies hebben grote plannen

Er is een kleine revolutie op til in het deeltijds kunstonderwijs. Vanaf september wordt het kunstendecreet in werking gesteld en dat wil zeggen dat de plaatselijke opleidingen van woord, dans, beeld en muziek eigen accenten kunnen leggen die beter aansluiten bij wat er leeft in de eigen stad en omgeving. Kortrijk stelde al zijn plannen voor.

De stad Kortrijk wil tonen dat ze in de 21ste eeuw leeft en daarom kan je gemakkelijk een rode draad ontdekken in de nieuwe opties die de academie Kortrijk en het conservatorium Kortrijk aanbieden. Het digitale en elektronische komen sterk op de voorgrond. De academie begint met een opleiding animatiefilm en mikt met haar Fablab (een digitaal beeldatelier) op een opleiding die perfect aansluit bij een opleiding als digital arts and entertainment van de hogeschool Howest. Het conservatorium maakt handig gebruik van de mogelijkheden in Muziekcentrum Track om een opleiding experimentele elektronische muziek en DJ aan te bieden.

Vroeger beginnen, later eindigen

Het nieuwe kunstendecreet zal kinderen toelaten om vroeger te beginnen met hun kunst. In de muziekschool zal je al vanaf zes jaar kunnen starten met je opleiding. Je zal ook veel sneller met een instrument kunnen beginnen. In Kortrijk plannen ze een leuk overgangsjaar. Zevenjarigen zullen dan instrumenten kunnen uittesten, om te zien wat past bij hen. Je zal ook later kunnen eindigen. Meerdere academies plannen bijvoorbeeld een "cross-over atelier" voor volwassenen. Die kunnen dan allerlei plastische kunstvormen combineren, om eigen projecten uit te bouwen.

Wilde & frisse plannen

De andere academies van onze provincie hebben hun nieuw programma nog niet voorgesteld, maar er zijn heel wat mooie plannen. Zo denkt Oostende aan een opleiding stripverhaal & graphic novel, Diksmuide aan een opleiding musical en Poperinge aan een opleiding folkgitaar, ukelele en banjo. Het ministerie van onderwijs zal ten laatste in augustus nog schrappen, wanneer de plannen van verschillende steden elkaar te veel overlappen. De verschillende steden hopen ook dat het ministerie van onderwijs genoeg geld zal opzij zetten om de nieuwe evolutie te blijven steunen.

Meest gelezen