Zeldzame orchideeën groeien weer in Voeren

In het natuurgebied Altenbroek in Voeren komen meer en meer wilde orchideeën voor. Dat is volgens Natuurpunt het resultaat van de natuurherstelwerken en van de inspanningen van de vrijwilligers. Eerder zijn ook al zeldzame vlinders gesignaleerd.

Het gaat om de bijenorchis, bosorchis en gevlekte orchis die in de graslanden van het Altenbroek groeien. Op die gronden zijn sinds 2011 grote herstelmaatregelen uitgevoerd. De bovenlaag van de bodem, die sterk vervuild was met fosfaten door overbemesting, is zo’n 30 centimeter diep afgegraven, over een oppervlakte van 4 hectare. Daarvoor kreeg Natuurpunt Europese subsidies.

Ambassadeurs

Er ontstonden weer kalkgraslanden en die vormen de ideale bodem voor zeldzame fauna en flora. Met resultaat want dit jaar doken voor het eerst de bijenorchis en de gevlekte orchis op. Vorig jaar werd de eerste bosorchis gespot, dit jaar zijn al 25 exemplaren geteld.  Orchideeën worden beschouwd als de ambassadeurs van topnatuur.

Klaverblauwtje

Ook andere soorten duiden erop dat het de goede kant uitgaat met de natuurkwaliteit in het Altenbroek: grote tijm, wondklaver, grote centaurie, kruipend stalkruid, duifkruid en wilde marjolein. Daarnaast worden zelfdzame vlinders gespot als het klaverblauwtje, het boswitje, het geelsprietdikkopje en het zwartsprietdikkopje. Nog tot 2020 wordt verder gewerkt aan het herstel van de kalkgrasland in de Voerstreek.

(Foto: Joost Dewyspelaere)

Meest gelezen