Video player inladen...

Aanklager vraagt zes maanden voor ABVV-leden die verkeer zouden hebben belemmerd 

Het parket van Antwerpen vraagt om een ABVV-topman en een vakbondslid te veroordelen tot zes maanden gevangenis, eventueel met uitstel. Ze staan terecht voor het moedwillig verstoren van het verkeer tijdens een vakbondsactie twee jaar geleden. Honderden leden van de socialistische vakbond hebben een solidariteitsactie gehouden voor het gerechtsgebouw.

"Dit is een aanval op onze syndicale vrijheden en op de vakbond", zegt ABVV-topvrouw Miranda Ulens. Door zo massaal aanwezig te zijn bij het gerechtsgebouw willen ze de ABVV-topman en de militant een steun in de rug geven.  Ook bij de inleiding van de zaak - twee maanden terug- kwamen een paar honderd militanten hun collega’s steunen, waardoor het proces van start moest gaan in een grotere zaal. 

De feiten waarover het gaat, dateren van twee jaar geleden. Op 24 juni 2016, organiseerde de socialistische vakbond ABVV een nationale staking tegen het beleid van de regering en de besparingen. In de haven van Antwerpen hadden de vakbonden toen enkele belangrijke toegangswegen tot de haven geblokkeerd. De politie besliste de stakingspost op de Scheldelaan te ontbinden en de regionale ABVV-voorzitter, Bruno Verlaeckt, samen met een vakbondsafgevaardigde te arresteren. De reden? Ze zouden met hun filterblokkade opzettelijk het verkeer belemmerd hebben. 

Aanklager: "Buitensporig en te verregaand"

De aanklager was duidelijk op het proces: “Vakbondsacties zijn geen vrijgeleide om strafbare feiten te plegen. Het recht op staken wordt niet betwist, maar het is niet absoluut en onbeperkt. Door straten af te sluiten met blokkades die niet aangevraagd en toegelaten werden, is het recht om te werken en het vrij verkeer van goederen en personen aangetast. Hier schuilt geen verborgen agenda van het openbaar ministerie achter of van de burgemeester. Deze actie was buitensporig en te verregaand.”

Verdediging: "Een één-tweetje met burgemeester De Wever"

Maar volgens het ABVV verschilde deze actie in niets van die van de vorige jaren. “Enkel in Antwerpen, in tegenstelling tot de diverse andere regio’s, werd een politiecordon ingezet, met wapenstok, begeleid door een sproeiwagen en werden mensen opgepakt.”

Volgens de socialistische vakbond bestaat er dan ook geen twijfel: “Het parket van Antwerpen wenst een precedent te stellen en wil het stakingsrecht uithollen. Als het tot een correctionele veroordeling zou komen, dan is het in de toekomst quasi onmogelijk om nog een stakingsactie te stellen." 

Walter Van Steenbrugge, die de twee ABVV-leden vertegenwoordigt, vraagt daarom de vrijspraak: ”Dit was een vreedzame actie zonder incidenten, en zonder schadelijke gevolgen. Er was hooguit wat tijdverlies voor sommigen die in de file stonden. Van kwaadwilligheid is geen sprake. Deze stakingsdag verliep in het ganse land op dezelfde manier, maar alleen in Antwerpen worden 2 vakbondsmensen vervolgd. Deze vervolging van het OM neigt dan ook naar een ietwat politieke move, een één-tweetje met burgemeester De Wever. Daarvoor dient  de rechtbank niet. Dit is een ontoelaatbare vervolging en dat mag nooit gebeuren”.

Als het tot een veroordeling zou komen, dan is het in de toekomst quasi onmogelijk om nog een stakingsactie te stellen

Socialistische vakbond ABVV
Video player inladen...

Meest gelezen