Anonieme brief over domiciliefraude zaait onrust in minigemeente Herstappe

Een anonieme briefschrijver doet de politieke kieskoorts stijgen in Herstappe, de kleinste gemeente van het land. Zonder namen te noemen klaagt die 8 gevallen van domiciliefraude aan bij de politie, de provinciegouverneur en bij burgemeester Claude Prosmans. Bij de geviseerden is de schepen van Cultuur, en zoiets leidt tot wantrouwen in een gemeente met amper 83 inwoners.

Volgens de anonieme briefschrijver zouden 8 Herstappenaren niet in de gemeente zelf wonen, bijna 10 procent van de bevolking. Eén van hen zou schepen van Cultuur, Jeugd en Sport Tanja Bellefroid zijn. Die ontkent. "Ik woon met mijn dochter in Herstappe", zegt ze aan Het Belang van Limburg. Hoe dan ook is er onrust. "Fijn is het niet. Iedereen kijkt naar iedereen. Ineens is er veel wantrouwen."

"Ik ben het kotsbeu", reageert burgemeester Claude Prosmans in Het Belang van Limburg. "Ik ben het kotsbeu. Ik denk er hardop aan om volgende maandag mijn ontslag te geven aan onze Herstapse partij Gemeentebelangen."

Prosmans viseert een van zijn schepenen, die toenadering zou zoeken tot oud-burgemeester Serge Louwet. "Er is meer werk te doen dan sommigen denken in onze gemeente, ook al zijn we heel klein. Ik ben het beu dat sommigen in het schepencollege niet genoeg werken voor hun mandaat. En ja, dat gaat over Julien Robeyns."

"Of ik nog kandidaat-burgemeester zal zijn? Misschien niet voor Gemeentebelangen. Misschien wel voor een andere lijst", zegt Prosmans nog. Er wordt gefluisterd dat er nog anderen zijn met burgemeestersambities, en dat betekent dat er mogelijk verschillende lijsten worden ingediend voor de verkiezingen. Herstappe dreigt te worden verscheurd door een politieke strijd tussen dorpsclans.

Meest gelezen