Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Verrassing in Argentinië: abortuswet plots heel dichtbij

In Argentinië is een wetsvoorstel goedgekeurd waarbij abortus tot de veertiende week van de zwangerschap legaal wordt, het voorstel gaat nu naar de Senaat. De Argentijnse president Mauricio Macri gaat de wet goedkeuren als die ook wordt aangenomen in de Senaat. De president zelf is tegen het legaliseren van abortus, maar in de straten van Argentinië wordt alvast gevierd. 

Het vaderland van de paus zet een historische stap naar het legaliseren van abortus. Na een debat van meer dan 22 uur werd het wetsvoorstel goedgekeurd in het Huis van Afgevaardigden, 129 leden waren voor en 125 tegen, één lid heeft zich onthouden. Nu gaat de Senaat zich over de wet buigen. 

President  Macri is zelf fel gekant tegen het wet. Toch gaat hij zijn veto niet uitspreken als het voorstel door beide huizen aangenomen wordt, dat heeft Marci al laten weten. 

(Lees verder onder foto)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meerderheid nee-kamp

Tot drie uur voor de stemming leek het kamp tegen de legaliseren van abortus het te halen. Totdat een lid uit de provincie La Pampa aankondigde dat hij en twee andere collega's van mening veranderd waren en "ja" zouden stemmen.

Het debat werd op grote schermen gevolgd door voor- en tegenstanders aan het congresgebouw in Buenos Aires. Heel wat aanhangers van de abortuswet hadden de nacht doorgebracht demonstrerend voor het gebouw. Toen het resultaat van de stemming bekend werd gemaakt, werd ze dan ook door luid gejuich onthaald. Er werd alvast gevierd in de Argentijnse straten.

(Lees verder onder foto)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Abortus is moord"

Maar het land is verdeeld, er zijn namelijk ook veel Argentijnen tegen het mogelijk maken van abortus. "Abortus is moord”, vinden sommigen. Ook de katholieke kerk keurt deze nieuwe abortuswet zeer sterk af. 

Parlementariër Carlos Selva is eveneens een tegenstander, hij zegt dat het onacceptabel is dat mannen met dit wetsvoorstel niet meer mogen meebeslissen over de ongeboren vrucht. 

Abortus illegaal

Abortus is momenteel illegaal in Argentinië. Enkel wanneer de vrouw verkracht wordt of wanneer het leven of de gezondheid van de vrouw in gevaar is, wordt abortus toegelaten. Maar vrouwen die abortus willen plegen, moeten ook nog toestemming vragen aan een rechter. Critici vinden dat deze procedure voor onnodige vertraging zorgt. 

Tot 500.000 clandestiene abortussen

Naar schattingen worden er in Argentinië jaarlijks tussen de 350.000 en 500.000 abortussen clandestien uitgevoerd. Daarbij treden vaak complicaties op die tot de dood leiden. Met deze nieuwe wet zal een abortus gratis uitgevoerd worden in de staatsklinieken. 

Als de nieuwe wet er komt zou Argentinië zich aansluiten bij een beperkt aantal landen in Latijns-Amerika die abortus gelegaliseerd hebben zoals Urugay, Cuba en Guyana.   

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.