Archieffoto Bemba

Buitenlandse Zaken laat Bemba terugkeren naar België

België gaat in op het verzoek van het Internationaal Strafhof in Den Haag zodat de voormalige Congolese vicepresident Jean-Pierre Bemba, tijdens zijn voorlopige vrijlating, in België kan verblijven. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders meegedeeld in een persbericht. 

Verder staat in het persbericht van Reynders te lezen: “In zijn buitenlands beleid heeft België altijd de internationale strafrechtbanken gesteund. Het besluit werd aan het Hof meegedeeld en er zullen daarvoor de komende dagen praktische stappen worden ondernomen."

Voorlopige vrijlating

Het Internationaal Strafhof heeft Bemba vorige week vrijdag vrijgesproken voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Volgens de aanklacht beging zijn militie die vijftien jaar geleden in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Bemba werd in hoger beroep vrijgesproken, in eerste aanleg kreeg hij nog een veroordeling tot 18 jaar cel.

In een andere aanklacht die tegen Bemba loopt heeft het Hof deze week beslist dat hij voorlopig kan vrijkomen, onder specifieke voorwaarden. Deze zaak draait rond intimidatie en omkoping van getuigen.

Bij familie in België

Bemba had een verzoek ingediend om na zijn voorlopige vrijlating naar België terug te keren, waar zijn familie woont. Dit verzoek is nu ingewilligd, laat minister Reynders weten.

De vrouw en kinderen van Bemba wonen in een villa in Sint-Genesius-Rode. Het is ook daar dat de voormalige chef van oorlogsmilities in 2008 werd opgepakt op vraag van het Internationaal Strafhof.

Meest gelezen