foto Peter Hilz (C)

Tot 6 jaar cel voor mensensmokkelaars die Iraniërs vanuit ons land naar Groot-Brittanië brachten

In Brussel hebben vijf Iraanse mensensmokkelaars celstraffen tot zes jaar gekregen. Tussen 2011 en 2015 hebben ze tientallen Iraniërs naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld. Eerst werden de slachtoffers in vrachtwagens naar Brussel gebracht. Daarna werden ze op het vliegtuig of de trein naar Groot-Brittanië gezet met valse documenten. 

De bende smokkelde vier jaar lang Iraniërs naar het Verenigd Koninkrijk. Ze werden in de laadruimtes van vrachtwagens vanuit hun thuisland naar Europa gesmokkeld. Eenmaal in Brussel werden ze ondergebracht in kleine hotels of appartementen, waarna de bende zorgde voor valse identiteitsdocumenten. De organisatie schakelde ook vaak een kapper in om de vluchtelingen een nieuwe, meer Europese look aan te meten, waarna er nieuwe pasfoto's genomen worden voor de vervalste documenten.

Nadat alle papieren in orde waren, werden de illegalen naar verschillende luchthavens in Nederland, Frankrijk of Duitsland gebracht, waar ze via het vliegtuig naar het Verenigd Koninkrijk reisden. Een deel van hen vertrok ook vanuit Brussel met de Eurostar naar Londen. Voor de hele reis betaalden de slachtoffers tot 30.000 euro.

De federale gerechtelijke politie kon de bende in 2015 ontmantelen na een jarenlang onderzoek. Het parket bracht uiteindelijk negen verdachten voor de rechtbank. Vijf onder hen werden veroordeeld. Het kopstuk van de bende kreeg zes jaar cel. De vier anderen werden veroordeeld tot straffen gaande van 40 maanden met een gedeeltelijk uitstel tot 4 jaar cel effectief. 

Meest gelezen