Videospeler inladen...

Dewinter veroorzaakt ophef in Kamer: waarschuwt voor "neger" als burgemeester in Antwerpen

Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) heeft tijdens het vragenuurtje in de Kamer ophef veroorzaakt toen hij het had over een "neger" die over 13 jaar wel eens burgemeester in Antwerpen zou kunnen worden. Hij had premier Charles Michel (MR) een vraag gesteld over het regeringsstandpunt over migratie dat de premier gisteren heeft toegelicht aan de Duitse bondskandelier Angela Merkel.

Michel lichtte in de Kamer het regeringsstandpunt toe en noemde de beveiliging van de Europese grenzen daarbij "een topprioriteit". Maar dat was niet de boodschap die Dewinter graag wilde horen. "Uw Europa, dat is het Europa van het verleden", beet hij Michel toe. "Dat is het Europa van de open grenzen die hebben geleid tot wat door de peetvader van de VLD vandaag is beleden als het over Antwerpen gaat."

Over twee generaties zal de burgemeester van Antwerpen een Marokkaan, een Turk of een neger zijn

Kamerlid Filip Dewinter (VB)

Dewinter verwees naar een interview in "Wilfried" met Herman De Croo. Daarin vertrok die van het feit dat vandaag 70 procent van de kinderen van minder dan 5 jaar in Antwerpen geen Belg is. Daaruit leidt de liberale nestor af dat binnen 2 generaties 70 procent van de Antwerpse kiezers geen Belg zal zijn. "Ik steek er mijn hand voor in het vuur dat de burgemeester van Antwerpen binnen twee generaties Turks, Marokkaans of zwart zal zijn", aldus De Croo.

Bij Dewinter klinkt dat even anders. "Hij zegt dat over 13 jaar 70 procent van de bevolking van Antwerpen zal bestaan uit niet-Belgen. Over twee generaties zal de burgemeester van Antwerpen een Marokkaan, een Turk of een neger zijn." 

Grote commotie bij de overgrote meerderheid van de Kamerleden. Dewinter ging nog even verder op zijn elan. "De immigratie is een massavernietigingswapen geworden om de identiteit en de culturele eigenheid van ons volk en van Europa uit te schakelen", ging hij verder. Michel en zijn regering zijn daar volgens hem mee verantwoordelijk voor.

Meest gelezen