Duitse onderzoeksjournalist niet naar WK in Rusland: "Risico's zijn te groot"

De Duitse ARD-journalist Hajo Seppelt, die het Russische dopingschandaal aan het licht bracht, zal niet afreizen naar Rusland om verslag uit te brengen van het wereldkampioenschap voetbal. Volgens de Duitse veiligheidsdiensten zijn de risico's voor hem te groot.  

Hajo Seppelt, die werkt voor de Duitse tv-zender ARD, speelde de voorbije jaren een belangrijke rol bij het blootleggen van het door de Russische staat gestuurde dopingprogramma. Door het schandaal werden Russische atleten uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio en de Winterspelen van eerder dit jaar in Pyeongchang.

Van de Russische overheid kreeg Seppelt aanvankelijk geen visum om af te reizen naar Rusland voor het wereldkampioenschap voetbal. Na grote internationale politieke druk kreeg hij uiteindelijk toch groen licht, maar na overleg met de Duitse veiligheidsdiensten heeft de zender ARD nu toch beslist om hem niet te laten vertrekken. 

Volgens de veiligheidsdiensten loopt Seppelt een te groot risico om te worden gearresteerd. Ook kan niet worden uitgesloten dat hij het slachtoffer zou worden van intimidatie of geweld.

Dopingreportages

Seppelt stelde het systematische dopinggebruik in de Russische sport aan de kaak in een aantal reportages voor de ARD. In een uitzending in januari zei het voormalige hoofd van het Russische antidopinglaboratorium Grigori Rodtsjenkov dat de Russische president Vladimir Poetin op de hoogte moet zijn geweest van het grootschalige dopinggebruik.

Rusland onderzoekt nu de aantijgingen van Rodtsjenkov, die naar de VS is gevlucht. De onderzoekscommissie zou ook Seppelt willen horen als getuige. Duitsland meent dat hij het risico loopt om te worden gearresteerd als de commissie oordeelt dat hij niet meewerkt aan het onderzoek. 

Meest gelezen