Video player inladen...

ECB draait geldkraan dicht: "Netto-effect was absoluut positief"

De Europese Centrale Bank gaat na eind december de 'bazooka' opbergen. Het maandelijkse opkoopprogramma van 30 miljard euro loopt door tot eind september. Daarna wordt het programma, waarmee de ECB obligaties koopt om geld in de markt te pompen, in een eerste stap gehalveerd tot 15 miljard euro. Na eind december gaat de geldkraan dicht, de rente blijft voorlopig wel bevroren.

De ECB heeft wel een voorwaarde voor de afbouw van het programma. Die gaat door indien inkomende data de inflatievooruitzichten op de middellange termijn bevestigen. De ECB anticipeert nu al dat, mits de inflatievoorwaarde, de stimulus gehalveerd wordt na september en stopgezet na december, klinkt het.

Deze beslissing betekent het einde van de monetaire stimulus of het 'quantitative easing', een soepel monetair beleid waarbij de ECB via de opkopen maandelijks miljarden in de markt pompt. De maatregel moet de economische motor aanzwengelen en dat lijkt inmiddels te lukken. De Europese economie trekt aan en de inflatie gaat gestaag richting 2 procent, het inflatiedoel van de ECB.

De rentetarieven zullen tot minstens de zomer van 2019 op de huidige historisch lage niveaus blijven. Het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, blijft dus op 0 procent. Dat is de rente die banken betalen wanneer ze geld lenen bij de ECB. De depositorente blijft onveranderd op -0,4 procent. De negatieve depositorente betekent dat een bank moet betalen wanneer ze zelf geld parkeert bij de ECB.

Bazooka mist zijn doel niet

“Dit zat eraan te komen. Het was al een tijdje duidelijk dat de ECB komaf wou maken met de obligatieaankoop. Maar het is niet dat we nu een zware verstrakking van het monetair beleid gaan zien”, zegt hoofdeconoom van bank Degroof Petercam Hans Bevers. “De echte vraag blijft wanneer de rente omhoog zal gaan. Waarschijnlijk is dat pas voor de zomer volgend jaar, maar dat zal afhangen van hoe de inflatie zal evolueren.  Pas als de inflatie blijft stijgen en de Europese economie blijft verbeteren, zal de ECB de rente verhogen”

Die hogere rente zal de ECB nodig hebben om de volgende crisis opnieuw te kunnen bestrijden met een versoepeling van het beleid. “Maar daar zijn we nog niet, veel zal afhangen van hoe de wereldeconomie evolueert.”

De euro zal misschien wel een beetje stijgen, maar de markten waren hierop voorbereid.

Mario Draghi draait de geldkraan dus dicht, maar wat betekent dat voor de financiële markten? Bevers verwachten geen grote gevolgen. “De euro zal misschien wel een beetje stijgen, maar de markten waren hierop voorbereid.”

Drie jaar geleden haalde Draghi zijn zogenaamde ‘bazooka’ naar boven: nulrente en obligaties opkopen. Sinds de start van het programma in maart 2015 pompte de ECB al zowat 2.400 miljard euro in de economie. De ‘bazooka’ heeft zijn doel niet gemist: “De euro is gezakt, de export is gestegen. De lagere rentes maakten het kredietsysteem soepeler en zo zijn Zuid-Europese landen sneller kunnen herstellen. Het netto-effect was absoluut positief, maar je kan dat beleid niet eindeloos doorzetten, want er zijn ook negatieve effecten aan verbonden. Ik denk dat het vandaag een goed moment was om ermee te stoppen.”

Van Droogenbroeck: "ECB zal 2.500 miljard euro in de economie gepompt hebben"

Video player inladen...

Meest gelezen