AFP or licensors

Frans parlement keurt omstreden spoorhervorming goed

De omstreden hervorming van het Franse spoor is goedgekeurd door het Franse parlement. Nadat de Assemblée, de Kamer van Volksvertegenwoordigers, het plan al met een grote meerderheid had goedgekeurd, heeft nu ook de Senaat ermee ingestemd. De vakbonden voeren al sinds april actie tegen de hervorming.   

De hervorming van de Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF is een van de meest gevoelige stappen van de regering-Macron om de Franse economie te hervormen. De vakbonden voeren sinds april actie tegen de omstreden hervorming. Nog tot eind deze maand zijn ze van plan om twee dagen op vijf te staken.

De Franse regering wil de SNCF tegen 2019-2020 liberaliseren. De spoorwegmaatschappij blijft een overheidsbedrijf, maar wordt wel een onafhankelijke naamloze vennootschap. Deze verandering heeft gevolgen voor het personeelsstatuut. Zo zal er onder andere geraakt worden aan de goede pensioenen en de sociale bescherming van het gunstige statuut van spoorwegarbeider.

Met de hervorming hoopt de regering de schuldenlast van de SNCF in de dijken. De Franse spoormaatschappij kan weliswaar behoorlijke cijfers voorleggen, maar kampt met een enorm tekort van zo'n 50 miljard euro. De Franse regering belooft om 35 miljard euro schulden van de SNCF over te nemen.

AFP or licensors

Meest gelezen