Video player inladen...

Tommelein: "Energiedoelstellingen zijn ambitieus maar haalbaar", Bourgeois vraagt studie

De nieuwe Europese doelstelling voor het produceren van hernieuwbare energie lokt gemengde reacties uit in politieke kringen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) vindt de doelstelling haalbaar, minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil een impactstudie en meer duidelijkheid over wat Europa juist van Vlaanderen verwacht.

Europese onderhandelaars hebben een akkoord bereikt over een verhoging van de doelstelling voor de productie van hernieuwbare energie. Tegen 2030 moeten de lidstaten 32 procent van hun energie halen uit hernieuwbare bronnen, dat is 5 procent meer dan wat oorspronkelijk gepland was.

Minister van Energie Tommelein vindt de verhoogde doelstelling haalbaar als elke lidstaat inspanningen doet. "Het betekent wel dat Vlaanderen ook ambitieuze plannen zal moeten maken op het vlak van hernieuwbare energie."

"Het is ambitieus, maar volgens mij is het haalbaar als iedereen zijn job doet en als alle landen ervoor gaan. Ik zal aan de Vlaamse regering voor 1 juli het Vlaams plan  voorleggen en dat zal dan moeten bijdragen  om de Europese doelstellingen te behalen", zegt Tommelein.

Realisme

Vlaams minister-president Bourgeois is sceptischer en pleit voor realisme. "Wij hebben van meet af aan gezegd dat wij een impactstudie willen hebben. Als wij ons engageren willen we dat onderbouwd doen. We gaan dat ook doen en ik denkt dat de Vlamingen dat ook verwachten van ons."

Bourgeois wil de voorstellen van Europa eerst goed bestuderen, want voor windmolens bijvoorbeeld heb je plaats nodig en die hebben niet altijd. "We kunnen natuurlijk heel West-Vlaanderen verhuizen en volzetten met windmolens, maar dat is natuurlijk absurd. We zijn beperkt." De minister-president wil nu afwachten welke inspanningen Europa juist  van ons verwacht.

Weinig ambitieus

Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) vindt dat Vlaanderen zich weinig ambitieus opstelt en zelfs de kant kiest van de tegenstanders van de verhoogde doelstelling. "De Visegradlanden, die nog op steenkool draaien en schrik hebben van ambitieuze doelstellingen, zijn heel erg tegen en Vlaanderen heeft zich aan de kant van de Visegradlanden zoals Polen en Hongarije geschaard", zegt Van Brempt.

Meest gelezen