AFP or licensors

Goma draagt Congolese mensenrechtenactivist Luc Nkulula ten grave

In de stad Goma, in het oosten van Congo, is een begrafenisplechtigheid gehouden voor mensenrechtenactivist Luc Nkulula. De 33-jarige Nkulula was een van de stichters van de burgerbeweging La Lucha (Lutte pour le changement). Hij kwam zaterdagnacht om het leven bij een brand in zijn woning. Het parket en de VN-missie onderzoeken of er kwaad opzet in het spel was. 

Een lange stoet passeert door de straten van Goma, op de klanken van trompetmuziek. Achter de ambulance met de witte kist van Luc Nkulula stappen zijn vrienden van burgerbeweging La Lucha, allen gekleed in een wit T-shirt. Ook leden van andere burgerbewegingen lopen mee. Langs de straat staan vele honderden inwoners toe te kijken.

geweldloos verzet

Luc Nkulula was jurist en een van de stichters van La Lucha, een Congolese beweging die opkomt voor basisrechten zoals drinkwater en onderwijs. Op de sociale media en in betogingen protesteert de organisatie ook vreedzaam tegen president Kabila en tegen de oude politieke cultuur. 

Militanten als Luc Nkulula zijn herhaaldelijk opgesloten en mishandeld door de politie. Zijn dood bij een plotse brand in zijn woning wordt onderzocht door het parket en door de VN-missie MONUSCO.  Nkulula's zus was op de avond van zijn dood in de buurt en denkt aan kwaad opzet. Ze zag twee mannen op een motorfiets voorbij rijden, meteen daarna stond de woning in brand. 

AFP or licensors

Wij zijn verplicht om de Congolese bevolking bewust te maken van haar plichten en vooral van haar rechten.

Luc Nkulula

Belgische ambassade rouwt mee

Luc Nkulula is begraven op een begraafplaats in Makao, in de schaduw van de vulkaan Nyiragongo. Er zijn ook herdenkingen (geweest) in zeven andere steden in Congo en in Johannesburg, in Zuid-Afrika. In Brussel is er zondag een herdenkingsdienst in de Sint-Carolus-Borromeuskerk in Molenbeek , georganiseerd door de Europese tak van La Lucha en de Belgische NGO-koepel 11.11.11. 

België heeft een rouwbetuiging geplaatstop de facebookpagina van de ambassade in Kinshasa. Ook onder meer de Nederlandse en de Amerikaanse ambassade in Congo hebben hun rouw betuigd. In Congo zelf kwamen er steunbetuigingen van de nationale bisschoppenconferentie en van andere organisaties. 

Meest gelezen