Video player inladen...

Herman De Croo: "Binnen 13 jaar is 70 procent Antwerpse kiezers geen Belg meer. Bye bye meneer De Wever!"

Volgens Herman De Croo, Vlaams Parlementslid en nestor van Open VLD, is er veel kans dat de burgemeester van Antwerpen binnen twee generaties van Turkse, Marokkaanse of Afrikaanse origine zal zijn. In een interview met het tijdschrift "Wilfried" dat "La Libre" kon inkijken, laat hij zich erg kritisch uit over de N-VA.

"Vandaag is 70 procent van de Antwerpse kinderen onder de 5 jaar niet langer Belg", stelt Herman De Croo vast. "Als ze binnen  13 jaar meerderjarig zijn, betekent dat dat 70 procent van de Antwerpse kiezers geen Belg meer zal zijn. Bye bye meneer De Wever! Ik steek er mijn hand voor in het vuur dat de burgemeester van Antwerpen binnen twee generaties Turks, Marokkaans of zwart zal zijn."

Ik steek er mijn hand voor in het vuur dat de burgemeester van Antwerpen binnen twee generaties Turks, Marokkaans of zwart zal zijn

Vlaams Parlementslid Herman De Croo (Open VLD)

De Croo verwijst naar Brussel, waar de Turkse Belg Emir Kir (PS) sinds 2012 burgemeester van Sint-Joost-ten-Node is. Ook in onze buurlanden zijn er voorbeelden, aldus De Croo. Hij verwijst naar de Londense burgemeester Sadiq Khan (van Pakistaanse origine) en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (van Marokkaanse origine). Volledigheidshalve moet daarbij worden vermeld dat Nederlandse burgemeesters door de koning worden benoemd, op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken.

Herman De Croo is trouwens bijzonder scherp voor de N-VA, waarmee zijn partij zowel op Vlaams als op federaal niveau in een coalitie zit. In verband met migratie, dat hij het belangrijkste maatschappelijk probleem noemt,  haalt hij uit naar staatssecrataris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

De politiek van Theo Francken dient tot niets en aast alleen maar op stemmen

Vlaams Parlementslid Herman De Croo (Open VLD)

"De politiek van Theo Francken dient tot niets en aast alleen maar op stemmen", zegt hij. "Prikkeldraad installeren aan de grenzen van Europa? Je zal er misschien de eerste 100.000 mee tegenhouden, maar wat dan? Als er elk jaar 3 miljoen mensen bij ons aankomen, worden alle regimes rechts. Drie jaar later worden ze allemaal weer links. En daarna is het chaos."

"Zijn wij demagogisch blind?", vraagt De Croo zich af. "Als wij die mensen niet helpen  door hen een minimum aan welvaart, gezondheid en toekomst te gunnen, gaan wij onze eigen ondergang tegemoet."

Verontwaardigde reacties

"Een politicus die medeverantwoordelijk is voor het rampzalig migratiebeleid maakt zich vrolijk over een coalitie van Turken en Marokkanen die onze steden overneemt? Echt?", reageert staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir via Facebook. "Hij (Herman De Croo, nvdr.) heeft hele generaties nieuwkomers en Belgen laten stikken. Nu staan glunderen als een haan met poep tussen zijn tenen om die nalatenschap, is zwaar ongepast." (lees verder onder het Facebookbericht)

Ook Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, is "not amused". "Hoe arrogant en minachtend tegenover de eigen bevolking kan je zijn?", tweet hij, en plaatst er ook een filmpje bij.

Meest gelezen