Italiaanse premier Conte gaat dan toch op bezoek bij Macron

De Italiaanse premier Giuseppe Conte zal morgen dan toch naar Parijs gaan om de Franse president Emmanuel Macron te ontmoeten. Rome had er gisteren mee gedreigd om het bezoek te annuleren als Parijs zich niet zou excuseren voor de Franse uitlatingen over de Italiaanse weigering om het reddingsschip Aquarius op te vangen. Een "hartelijk" telefoontje tussen Macron en Conte heeft het tij doen keren.

Het bezoek van de nieuwe Italiaanse premier op het Elysée was al een tijdje gepland, maar dreigde niet door te gaan door geruzie over de weigering van de regering-Conte om het reddingsschip Aquarius te laten aanmeren in een Italiaanse haven. 

"Cynisch en onverantwoordelijk", had Macron die beslissing genoemd, een uitlating die zeer slecht viel bij de Italianen. Rome eiste excuses uit Parijs, zoniet zou het geplande bezoek aan Parijs geschrapt worden.  

De Italiaanse vicepremier Luigi di Maio (Vijfsterrenbeweging) herhaalde vanochtend nog eens de eis van minister van Binnenlandse Zaken en mede-vicepremier Matteo Salvini (Lega): zonder Franse excuses zou Rome niet op zijn stappen terugkeren. 

Maar Conte gaat morgen tóch naar Parijs. 

Afgelopen nacht had hij een telefoongesprek met de Franse president Macron, dat volgens de Franse minister van Europese Zaken Nathalie Loiseau "hartelijk" is verlopen. 

Volgens een mededeling van de Italiaanse regering beklemtoonde Macron tijdens het gesprek dat "hij niet de bedoeling had om Italië en de Italiaanse bevolking te beledigen". 

"Macron en Conte zijn het erover eens dat met de EU-top van eind juni in het vooruitzicht nodig is om samen nieuwe initiatieven te bespreken."