Kasteel van Beersel wordt opnieuw belegerd

Het kasteel van Beersel wordt over enkele weken opnieuw belegerd. Niet dat er een burgeroorlog of iets dergelijks op komst is. Het gaat om de reconstructie van de spectaculaire slag rond het kasteel in 1489. Kanonnen, paarden, harnassen: alle middeleeuws wapentuig zal de slag mee tot leven brengen.

De bekende waterburcht wordt eind juni het decor voor een spectaculaire re-enactment. De gemeente Beersel en vzw Den Troep houden dan een reconstructie van de spectaculaire slag rond het Kasteel van Beersel in 1489. "In de vijftiende eeuw was het kasteel van Beersel het strijdtoneel van een bloedig conflict tussen aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk en de opstandige stedelingen", weet cultuurschepen Eddy De Knopper. "Hendrik III van Witthem, heer van Beersel, koos de zijde van zijn leenheer Maximiliaan en overviel de handelaars op de wegen rond Brussel, waardoor de bevoorrading van de stad in het honderd liep. Na een mislukte poging in 1488 stonden woedende Brusselaars terug aan de poorten van het kasteel in 1489. Die slag willen wij terug tot leven brengen." Het einde van het verhaal is op voorhand bekend. De Brusselaars namen het kasteel in, Van Witthem moest zich overgeven.

Den Troep

Het idee rond de reconstructie kwam eerder toevallig. Vzw Den Troep, een vereniging die gespecialiseerd is in reconstructies van middeleeuwse veldslagen, bezocht het Kasteel van Beersel. Sven Hebbelinck van Den Troep: "Den Troep zal de reconstructie twee keer opvoeren. Om alles zo realistisch mogelijk te maken, wordt het grof geschut ingezet. "Voor het kasteel zal een tentenkamp komen. Daarbuiten komen kanonnen en andere artillerie. In het kasteel worden enkele kamers ingenomen. Zo worden de bezoekers ondergedompeld in de middeleeuwse sfeer."

Lambiekfeest

Het is de eerste keer dat dit in Beersel gebeurt; 170 figuranten zullen het beste van zichzelf geven. De historische opvoering wordt gecombineerd met een lambiekfeest. De reconstructie vindt plaats op 30 juni en 1 juli. Tickets voor de beschieting kosten 8 euro in voorverkoop en 3 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Meest gelezen