Verdachte Tunesiër uit Keulen wilde biologisch wapen maken

In de Duitse stad Keulen heeft de politie een 29-jarige man aangehouden die een biologisch wapen wilde maken. Dat wilde hij doen met het gif ricine. Concrete terreurplannen waren er volgens de politie niet.  De verdachte is een Tunesiër die contacten had met een islamistische extremisten. 

Volledig gehuld in beschermende pakken, zo vielen de speurders dinsdag binnen in een appartement in Chorweiler, een wijk in Keulen. Daar trof de politie ricine aan, een bijzonder giftige stof.

De Duitse justitie heeft nu meer details gegeven over de zaak. De verdachte zou online 1000 wonderbonen, zaden van de wonderboom gekocht hebben, samen met een elektrische koffiemolen.  De zaden van de tropische plant bevatten een natuurlijk, bijzonder krachtig gif ricine. Een paar milligram kan al dodelijk zijn. Het is net de bestelling via het internet waardoor de verdachte in het vizier van de politie  kwam. Dat de tip kwam van de Amerikaanse veiligheidsdiensten wilde het gerecht niet bevestigen. 

De Duitse politie is ervan overtuigd dat de Tunesiër een biologisch wapen wilde bouwen, waarmee hij mogelijk een aanslag wilde plegen. Maar concrete aanwijzingen voor een aanslag, zoals een mogelijk doelwit of een datum hebben de Duitsers nog niet. Evenmin was hij bekend bij de politie. Er zijn geen aanwijzingen dat de verdachte lid is van een terroristische groep, maar hij had volgens de Duitse justitie wel contacten met islamistische extremisten.

De verdacht is een Tunesiër van 29, die volgens Duitse media nog maar sinds 2016 in Duitsland zou wonen. 

(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Meest gelezen