Video player inladen...

Londen herdenkt één jaar brand in Grenfell Tower.

Londen rouwt met een herdenkingsmars om de slachtoffers van de brand in de Grenfell Tower. De sociale woontoren ging een jaar geleden in een minimum van tijd in vlammen op. Op de middag wordt 1 minuut stilte gehouden over heel het land. 

"Ik zie dit niet als een tragedie, maar als een gruweldaad", zei Hissam Choucair, die zes familieleden verloor in de brand een jaar geleden.  Rond deze tijd is hij een van de velen die bij de Grenfell Tower bijeenkomen om de 72 doden te herdenken.  Er wordt een minuut stilte gehouden in heel het land. Ook de Engels nationale voetbalploeg maakt het even stil tijdens de training op het WK in Rusland. 

Vanmorgen is er een misviering gehouden in de Saint Helen's Church, in de buurt van de Grenfell Tower in het westen van de hoofdstad. Vele nabestaanden hadden een groene sjaal, en de kerk lag vol met groene bloemenharten.  "Aan al wie familieleden kwijt is , vrienden of zelfs het gevoel van gemeenschap, hoop ik dat het verlies draaglijker wordt, en de eenheid groeit", zei de priester. 

Groen als kleur van de herinnering

De ruïne van de sociale woontoren in Kensington werd gisteravond in het groen verlicht, net als een aantal andere iconische gebouwen.  Er was ook een wake, waarin de nabestaanden hun verdriet konden uiten.  Sommigen waren nog woedend, anderen zochten troost in de solidariteit die na de ramp was getoond door buurtbewoners. 

Een jaar na de brand wonen nog altijd tientallen mensen in een tijdelijk verblijf, hoewel de regering had beloofd om snel met een oplossing te komen. Ook het onderzoek naar de oorzaak is nog altijd niet afgerond.  Zeker is dat de veiligheidsvoorschriften te wensen over lieten. Zo was de gevel bekleed met een zeer brandbare materie. Er zijn ook nog vragen bij de instructies van de brandweer. Veel mensen waren in hun flat gebleven en konden geen kant meer uit toen het vuur om zich heen greep. 

Meest gelezen