Video player inladen...

Meer dan 200 Vlaamse straten krijgen volgend jaar een nieuwe naam

Op 1 januari volgend jaar krijgen meer dan tweehonderd straten een nieuwe naam. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2. Die nieuwe namen komen er door de geplande fusies van een aantal gemeenten. Als die naamswijzigingen er niet komen, dan zouden veel fusiegemeenten twee of meer dezelfde straatnamen hebben. Maar heel de operatie leidt tot administratieve kopzorgen. 

Meer dan 30 jaar na de laatste fusiegolf in Vlaanderen komen er in 2019 zeven nieuwe gemeenten bij. Het is financieel interessant om samen te komen omdat dat vanuit de Vlaamse overheid een forse stuiver oplevert. En soms is de rekening heel snel gemaakt, in de wetenschap dat de schatkisten van veel gemeenten (bijna) leeg zijn.

Het leidt tot zeven nieuwe gemeenten. Eén ervan is Oudsbergen, in Noord-Limburg. Of zeg maar de samenvoeging van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek. Goed voor 23.000 inwoners in totaal. Maar het betekent wel dat 550 huizen, het equivalent van zowat 1.100 burgers, in een straat met een nieuwe naam komen te liggen.

Volgens Lode Ceyssens, de CD&V-burgemeester van Meeuwen-Gruitrode, is het allemaal vlot gelopen: "We hebben in het geval van twee dezelfde straatnamen er altijd voor gekozen om de straat met de meeste huizen te vrijwaren, de kleinere straat verandert van naam. Dat is altijd gebeurd in overleg met de bewoners die met eigen voorstellen mochten afkomen. En op één straat na heeft dat weinig discussie opgeleverd."

Maar het gaat wel over een behoorlijk aantal betrokken inwoners: "Er wijzigen 40 straatnamen, dat gaat over zowat 1.100 inwoners. Dat is niet weinig. Juridisch gezien konden we blijven dezelfde straatnamen hanteren. Eigenlijk geen enkel probleem.  Maar interventies van de hulpdiensten kunnen dan problemen opleveren. Wat als ze in de verkeerde straat staan? Liever geen risico nemen, want ooit overkomt het ons", meent Ceyssens.  

Gemeentebestuur tevreden, inwoners niet altijd

Even rondlopen in de te hernoemen straten leert dat -op zijn zachtst gezegd- niet iedereen blij is. Zo wordt de Kruisstraat in Meeuwen-Gruitrode de Poortstraat. Enkele inwoners wilden absoluut niets zeggen, wat eigenlijk al veelzeggend is, anderen dan weer wel: "Ik vind het jammer, ik was de Kruisstraat al heel mijn leven gewoon, maar ik zal er wellicht niets aan kunnen veranderen", zegt Jeffrey.

Ik moet verhuizen terwijl ik eigenlijk op dezelfde plek blijf wonen" 

Chris, inwoner van Meeuwen-Gruitrode, binnenkort inwoner van Oudsbergen

Overbuur Chris is scherper: "Ik ben totaal niet gelukkig, neen. De naam van de gemeente verandert, de straatnaam verandert, ik moet verhuizen terwijl ik eigenlijk op dezelfde plek blijf wonen. Ik had liever gezien dat het bij het oude was gebleven. Maar wat doe je eraan?" 

Al klinken er ook andere stemmen. Michel, geboren en getogen in Meeuwen-Gruitrode, fiets langs en relativeert alles: "Ik vind die fusie fijn. Je leert nieuwe mensen kennen. We worden groter. En die straatnamen? Ach, ik ben gevrijwaard, maar wat is dat nu? Gewoon even aanpassen en je bent dat zo gewoon. Maar ja, mensen veranderen niet graag. En je kan moeilijk voor iedereen goed doen. Maar dat loopt wel los. Het is hier nog altijd Limburg hè, wij verstaan elkaar." 

Administratieve rompslomp, of niet?

Iemand met een beetje argwaan voor administratie, Kafka of papiermolens begint al te zweten. "Dat is niet nodig", zegt Ceyssens. "Het enige wat de mensen zelf zullen moeten doen, is hun identiteitskaart laten aanpassen. Maar dat moet iedereen doen, nieuwe straatnaam of niet. De gemeente verandert en de postcode ook. Je arts, garage, vereniging, school en zo, ja, dat moet je zelf doen."

"Wat de rest betreft doen we alles vanuit de gemeente: regelingen met overheden, instellingen, banken... wij brengen het wel in orde. We laten bpost zelfs visitekaartjes leveren zodat burgers met een nieuw adres dat kunnen communiceren aan hun vrienden of familie."

Ceyssens somt de vele nieuwe straatnamen op: "De Fazantstraat wordt de Reigerstraat, de Heidestraat wordt Heideveldstraat, één van de twee Molenstraten wordt de Dorpermolenstraat, de Leeuwerikstraat wordt de Vogelzangstraat en zo voort, dat went wel."  

De naakte cijfers

Zeven nieuwe gemeenten dus in Vlaanderen (zie kaart hieronder), vier daarvan liggen in Oost-Vlaanderen: Kruishoutem en Zingem worden Kruisem (goed voor 15 nieuwe straten), Deinze en Nevele (30 nieuwe straatnamen) smelten samen, net als Knesselare en Aalter (42 nieuwe straatnamen). Zomergem, Waarschoot en Lovendegem worden Lievegem en dat zorgt voor 30 nieuwe straten.

Sint-Amands en Puurs gaan op in Puurs-Sint-Amands, goed voor vijf nieuwe straatnamen in de provincie Antwerpen. In Limburg is er dus Oudbergen én ook Pelt, dat Neerpelt en Overpelt bundelt. Die fusie is goed voor 54 nieuwe straatnamen. 

Wie een beetje kan tellen, weet dat er dus vanaf volgend jaar 215 nieuwe straatnamen zullen zijn in Vlaanderen. Goed voor zowat 4 .300 betrokken burgers. Een kleine revolutie die aantoont dat een grotere economische revolutie aan de gang is: alleen zijn én klein zijn kan enkel als de bankrekening dat toelaat. 

En intussen maakt Guido uit Meeuwen-Gruitrode zich klaar voor de toekomst: "Ik snap die mensen wel die het niet evident vinden dat de naam van hun straat verandert. Dat is wennen, ja. Maar we krijgen er wel nog wat meer Limburg bij, toch?" En hij stapt in zijn zwarte sportwagen en rijdt door de Dorpsstraat. Die straatnaam verandert trouwens niet. 

Meest gelezen