AFP or licensors

Mensensmokkelaars veroordeeld voor verstikking van 71 migranten in Hongarije

In Hongarije zijn vier leden van een bende van mensensmokkelaars veroordeeld voor de dood van 71 migranten. Ze kijken elk tegen een gevangenisstraf aan van 25 jaar. De migranten kwamen om door een gebrek aan zuurstof in een vrieswagen in Hongarije. Daarna dumpten de mensensmokkelaars het busje met de lichamen langs de weg in Oostenrijk.

Onder de 71 slachtoffers waren er drie kinderen en één baby. De migranten kwamen voornamelijk uit Afghanistan, Syrië en Irak. Aan de grens tussen Servië en Hongarije werden ze in een luchtdichte vrieswagen gestoken die bedoeld was voor het vervoer van bevroren gevogelte. Onderweg zouden ze herhaaldelijk gevraagd hebben het busje te stoppen voor lucht, maar dit werd genegeerd door de smokkelaars. 

"Bijzonder wrede moord"

Toen de bestuurders door hadden dat de migranten niet meer leefden, lieten ze het busje achter. Op 27 augustus ontdekte de politie het busje langs de kant van de weg in Oostenrijk. De lichamen van de migranten lagen over elkaar heen. Ze waren al twee dagen dood. Waarschijnlijk hadden ze drie uur nadat ze vertrokken waren al geen zuurstof meer. 

De 71 migranten kwamen om in deze luchtdichte vrieswagen.

De vier smokkelaars, een Afghaan en drie Bulgaren, kregen 25 jaar voor "bijzonder wrede moord" na een rechtszaak van een jaar. Tien andere verdachten kregen straffen van drie tot twaalf jaar cel. De smokkelaars ontkenden dat ze wisten dat de migranten aan het stikken waren, maar onderschepte telefoontjes bewijzen het tegendeel. 

"Laat ze maar sterven"

"Ik wenste niemand dood", zei bendeleider Samsoor Lahoo in de rechtbank. Maar uit de onderschepte gesprekken wordt duidelijk dat hij de bestuurders de opdracht gaf niet te stoppen en de deuren niet open te doen, ook niet toen de migranten om zuurstof smeekten. "Laat ze maar sterven. Dat is een bevel", zei Lahoo. "Als ze sterven, dump hen dan in een bos in Duitsland." 

Volgens de Hongaarse autoriteiten gaat het om een professionele bende. De mensensmokkelaars zouden sinds 2015 al 1.200 migranten van Hongarije naar Oostenrijk hebben gesmokkeld. Zo'n tocht kostte 1.500 euro per persoon. De bende had nog twee tochten gepland op 27 augustus, de dag dat het busje gevonden werd in Oostenrijk.

De doodskist van een van de migranten wordt in een busje overgeladen.
AFP or licensors

Meest gelezen