Video player inladen...

Peeters clasht met Muyters: "Het is uw verdomde plicht om SWT'ers te activeren"

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) zegt in "Terzake" dat hij de werknemers van Carrefour die met brugpensioen gaan (SWT) niet kan activeren omdat zij niet te motiveren zijn om een nieuwe job te aanvaarden. Zijn federale collega van Werk Kris Peeters (CD&V) is daar niet over te spreken en zegt dat Muyters de "verdomde plicht" heeft dat wel te doen.

Of de ontslagen werknemers van Carrefour al dan niet kunnen genieten van het Systeem van werkloosheid met een bedrijfstoeslag (SWT, het vroegere brugpensioen) moet beslist worden door de federale minister van Werk, Kris Peeters. Sinds begin dit jaar moet die daarvoor ook rekening houden met de regionale ministers van Werk, die een bindend advies moeten geven, al slaat dat volgens minister Muyters alleen op de outplacementregeling en de tewerkstellingscellen.

Peeters zegt dat de SWT'ers van Carrefour beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt en dat het belangrijk is dat zij begeleid worden naar een nieuwe job. Die activering is een bevoegdheid van de regionale ministers. "Als die zouden zeggen dat zij die SWT'ers niet kunnen activeren, dan is er een probleem want dan moet ik dat bindend advies volgen", zegt Peeters.  

Motiveren

Minister Muyters geeft toe dat hij dit jaar al vijf herstructureringsdossiers positief heeft geadviseerd, maar dat ging alleen over de outplacementregeling. Hij blijft gekant tegen de SWT-regeling omdat volgens hem de SWT'ers niet begeleid kunnen worden naar een nieuwe job.

"Zolang de wet op SWT bestaat en je mensen tot 95 procent (nvdr bruto) van hun loon geeft om niet te werken, hoe kan je mensen dan motiveren om voor vijf procent extra wel te gaan werken. Dat kan je niet maken. Wij hebben als VDAB met al die mensen een gesprek en als wij zien dat die mensen wel gemotiveerd zijn voor een nieuwe job, dan doen wij dat, maar we zien dat dat bij mensen in SWT niet lukt", zegt Muyters.

"De mensen in SWT hebben een voorstel gekregen waardoor ze niet meer te activeren zijn, niet meer te motiveren zijn en dan moet men dat ook niet meer verwachten van die mensen. Er is geen werkgever die iemand wilt die niet gemotiveerd is en als die mensen zelf niet gemotiveerd zijn, dan wordt het wel erg moeilijk", aldus Muyters.

Nieuw politiek feit

"Wat mijnheer Muyters zegt, is zeer verontrustend", reageert Peeters. "Hij zegt dat hij die SWT'ers niet kan activeren en daarom heeft hij de VDAB geen verdere inspanningen laten doen om ze te activeren. Maar Muyters  heeft de verdomde plicht dat wel te doen."

Er is uitdrukkelijk voorzien dat ook SWT'ers geactiveerd worden

"Als hij zegt dat die mensen niet geactiveerd kunnen worden en dat hij daarom tegen de SWT-regeling is, dan is dat een heel ernstig nieuw politiek feit, waar we dan eens rustig moeten over spreken want er is uitdrukkelijk voorzien dat ook SWT'ers geactiveerd worden. Ik ben ervan overtuigd dat die mensen die nu ontslagen gaan worden, perfect een nieuwe job kunnen krijgen. Bovendien kunnen zij als ze een nieuwe job vinden de bedrijfstoeslag van Carrefour behouden", besluit Peeters.   

Meest gelezen