AFP or licensors

Nationale staking in Nicaragua: ultieme poging om president Ortega geweldloos weg te jagen

Nicaraguaanse protestleiders hebben een 24 urenstaking uitgeroepen.  Ze hopen om op die manier president Daniel Ortega en Rosario Murillo, zijn vrouw en vicepresident, geweldloos van de troon te stoten. Dankzij de Katholieke Kerk, die bemiddelde in het conflict, zal de dialoog tussen de oppositie en Ortega vrijdag hervat worden. 

Sinds het begin van de protesten midden april zijn er in Nicaragua al meer dan 150 doden en bijna 1.400 gewonden gevallen.  De repressieve reactie van regering-Ortega op de oorspronkelijk vredevolle manifestaties van de oppositie leidde tot gewelddadige acties aan beide kanten. Met een nationale staking doen de opposanten nu een ultieme poging om de huidige president Daniel Ortega en zijn vrouw Rosario Murillo, die eveneens vicepresident is, op een geweldloze manier te laten aftreden. 

De Burgeralliantie voor Gerechtigheid en Democratie, met vertegenwoordigers uit studenten, middenveldorganisaties, boeren en de private sector, nam het initiatief voor de staking. "De staking gaat over onze toekomst en we weten dat de Nicaraguanen het daarom zullen steunen", zegt studente Valle, een prominente leidster van de protesten sinds midden april.  Toch blijft ze realistisch: "We weten dat de staking niet beslissend zal zijn om het regime omver te werpen. Maar het is een manier om druk te zetten op de repressieve regering."

Het is een extreme reactie op extreme omstandigheden

Het is de eerste keer in 40 jaar dat de bedrijfswereld in Nicaragua oproept tot staken.  De vorige keer was in 1978, om een einde te maken aan de dictatuur van Somoza.  Toen was de huidige president Daniel Ortega een felle tegenstander van het dictatoriale regime.

"Het is een extreme reactie op extreme omstandigheden", zegt Juan Sebastián Chamorro, directeur van de Nicaraguaanse Stichting voor Economische en Sociale Ontwikkeling, over de staking. De economische sector wil dat er snel een einde komt aan de politieke crisis. Die heeft al tot meer dan 500 miljoen euro verlies geleid. Met de staking hoopt de oppositie Ortega te dwingen een democratiseringsproces in gang te zetten. De opposanten eisen nog altijd vervroegde verkiezingen en een hervorming van het electoraal systeem.  

Het volstaat. We willen vrede. We willen deze zware omstandigheden achter ons laten

De Katholieke Kerk treedt op als bemiddelaar in het conflict. Ze staat bovendien achter de geweldloze staking.  Dankzij de Nicaraguaanse bisschoppen zou de dialoog tussen Ortega en zijn tegenstanders vrijdag hervat worden. Rosario Murillo stelt zich alvast verzoenend op: "Het volstaat. We willen vrede. We willen deze zware omstandigheden achter ons laten." Ortega moet vrijdag een antwoord geven op de vraag van de oppositie om een politiek democratiseringsproces in gang te zetten. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen