"De hele Vlaamse Regering is verantwoordelijk voor de stijgende kinderarmoede"

Noël Slangen, columnist, ondernemer en erg betrokken bij armoedebestrijding, was gisteren te gast bij "De Afspraak". Dat debat gaf hem voeding voor een opinietekst: "Voor deze legislatuur is het wellicht te laat. Maar als er één bevoegdheid is die bij de volgende regeringsvorming bij de minister-president hoort, is het wel armoedebestrijding."

opinie
Noël Slangen
Noël Slangen is lid van het Kinderarmoedefonds van de Koning Boudewijn Stichting, Bestuurslid Hart voor Limburg, columnist en ondernemer.

Eerst even de afleiding opzij: minister Liesbeth Homans (N-VA) heeft niet gelogen in haar perstekst. Vluchtelingen hebben inderdaad een impact op de cijfers. Maar die impact ligt wel achter de komma.

In verhouding tot de bevolking zijn er nu eenmaal weinig vluchtelingen in ons land, en nog minder vluchtelingenkinderen tussen 0 en 3 jaar. In 2016 werden er bijvoorbeeld 735 geboren.

Haar verdediging is dus niet onjuist, maar ze is wel unfair en – weer maar eens – stigmatiserend.

Onhaalbare belofte

Iedereen met een beetje inzicht in de armoedeproblematiek wist dat Homans' belofte om de kinderarmoede onder haar beleid te halveren totaal onhaalbaar was. Bij armoede komen namelijk zoveel fundamentele factoren kijken die je niet snel in beweging krijgt.

Het geeft het gevoel dat Homans bij de start van deze legislatuur weinig inzicht had in de problematiek. Dat inzicht lijkt niet echt toegenomen in de afgelopen jaren. Maar haar persoonlijk verantwoordelijk stellen voor de situatie van vandaag, gaat te ver. Haar voorgangers, zowel op federaal als Vlaams vlak, hebben net zomin een verschil gemaakt.

Jasper Jacobs

In armoedebestrijding, en kinderarmoede in het bijzonder, lijken politici van iedere kleur de bal steeds mis te slaan. En daar is een eenvoudige reden voor: armoedebestrijding kan nooit door één minister gebeuren, maar moet een doelstelling zijn van de hele Vlaamse Regering.

Huisvesting, onderwijs, volksgezondheid, tewerkstelling, energie… Ze hebben allemaal een sterkere invloed op armoede in Vlaanderen dan eender welke maatregel die een minister van Armoede kan nemen.

Het aantal mensen met een afbetalingsplan bij hun energiemaatschappij steeg de afgelopen jaren tot 100.000. Jaar na jaar worden duizenden gezinnen zonder drinkwater gezet, omdat ze betalingsproblemen hebben.

Huisvesting en energie zijn vandaag de grootste armoedemotors. Hun aandeel in de uitgaven van gezinnen in armoede zijn buitenproportioneel gestegen. De stroomrekening is een verdoken belastingbrief geworden, die wurgend is voor gezinnen in armoede.

Water is een luxeproduct aan het worden. En wie zijn meterstand niet doorgeeft of te laat facturen betaalt, komt in de oneindige spiraal van de schuldenindustrie terecht, met groeiende interesten, schadevergoedingen, deurwaarderskosten… 

AFP or licensors

Vlaanderen is bezig met een inhaalbeweging op het vlak van sociale woningen. Maar het aanbod ligt mijlenver onder de vraag. De nieuwe milieunormen voor huurwoningen zorgen dat het aanbod daalt en duurder wordt.

Wonen in de stad wordt onbetaalbaar, uitgerekend voor wie zich geen wagen kan veroorloven. En zo zien we dat mobiliteit ook impact heeft op armoede.

Om het onderwijs nog maar niet te vergeten, waar de zwaksten alsmaar meer uit de boot vallen, omdat het onderwijs ten prooi is gevallen aan valse ideologische tegenstellingen, terwijl excellentie én gelijke kansen perfect samen kunnen gaan. Noem een bevoegdheid, en ze heeft een onmiskenbare impact op armoede.

Voor deze legislatuur is het wellicht te laat. Maar als er één bevoegdheid is die bij de volgende regeringsvorming bij de minister-president hoort, is het wel armoedebestrijding.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen