"Al die Belgische tricolore vlaggen, truitjes en pilsjes zijn een marteling!" 

We starten vandaag een reeks over de voetbalgekte die toeslaat met allerlei Belgische tricolore vlaggen in de straten en winkels van Vlaanderen. Een reeks dus over identiteit en nationalisme. Nu de eerste aflevering: Wat denkt en voelt een Vlaams-nationalist als hij zoveel Belgische kleuren ziet?

Onlangs zag ik een Belgische vlag uithangen met een biermerk er middenin en ik dacht, zou het opnieuw voetbal zijn? En ja hoor, het WK komt er aan. Ik ben al geen grote voetbalsupporter, en die tricolore drukte maakt het er niet beter op. Journalist Chris Van den Abeele - de man waarvan ik hoop dat hij op Radio 1 het nieuws leest als ik ’s nachts onderweg ben - tweette over de tricolore prullaria. Ik kon het niet laten om te antwoorden:

Van die hoesjes blijven we voorlopig gespaard, maar ik maak me geen illusies. In de folder van de supermarkt zag ik tricolore prullaria als hoedjes, Hawaïaanse bloemenkransen, vlagjes, vlaggen en op de koop toe is er zelfs een biermerk dat zijn naam veranderde in Belgium. Nou moe.

Met zo’n pilsje zal u me niet zien, ik drink liever trappist, maar in dit geval zelfs liever Heineken als ik dan toch mag kiezen.

AFP or licensors

En neen, met zo’n tricolore hoedje op zal u me niet zien, noch in een truitje van de Rode Duivels, excuus, Red Devils. Ik weet wel dat de Belgische vlag enkel nog een voetbalvlag is, maar dank u, geen dank.

Om me met de neus op de feiten te drukken, kreeg ik van het dienstenchequesbedrijf dat onze poetshulp regelt een vlag cadeau. Een driekleur, jawel. Bovenaan de tekst ‘Go Belgium’ een tekening van een voetballend leeuwtje en onderaan in sierlijke letters ‘Belgique – België’.

Ik heb ze aan mijn zoon meegegeven naar school om er iemand van zijn vriendjes blij mee te maken. Hijzelf wou ze ook niet, een goede opvoeding heet dat.

Ik vraag me trouwens af wat zo’n belgicist vindt van die driekleuren met reclame op. Zou dat in andere landen, waar de vlag echt een nationaal symbool is, ook bestaan?

Vakantie, Oranje of accomodatie

Vlaams-nationalisten die, anders dan ikzelf, toch voetbalfan zijn, hebben verschillen strategieën om een periode waarin de Red Devils spelen, door te komen.

Er zijn er die op reis gaan. Liefst naar een land dat niet deelneemt aan het WK.

Of er zijn er die supporteren voor Oranje. Onder het mom dat we allemaal Nederlander zijn, of gewoon om tegendraads te zijn. Die hebben in het verleden veel plezier gehad aan die strategie. De jongste tijd was de vreugde iets minder. Ik heb me laten vertellen dat Nederland niet geselecteerd is voor het WK 2018, dus deze keer valt deze mogelijkheid af.

Er zijn er voor wie supporteren voor ‘de Hollanders’ dan weer een brug te ver is. Die volgen het advies van Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA en ook Vlaams-nationalist). Die vertelde tijdens een voetbaltalkshow bij een vorig tornooi dat de Rode Duivels nu eenmaal de ploeg met de meeste Vlamingen waren, en dus supporterde hij voor hen.

Tja, hij moest iets zeggen. Met een tricolore ‘Belgium’-sjaaltje is hij, naar mijn weten nog nooit gespot. (Foto’s zijn altijd welkom).

#allTheWay

Er zijn er ook die dan maar… all the way gaan. Er is maar om de twee jaar een internationaal tornooi, en samen supporteren is tof! Ze maken een halve bak Belgium soldaat en daarna kan het hen geen barst meer schelen wat ze aan hebben of roepen. Dus drinken op die tricolore mutsen, sjaals, strepen, en wat er ook te vinden is. De kater is voor later!

Van de match herinneren ze zich meestal niet zo veel meer, foto’s kan je wissen en een slecht gevoel heb je toch (door die Belgium te drinken).

Met een gevoel van de ‘worst hangover’ hijsen ze zich weer in het gewone leven. De grijns van de vrienden als ze nog eens over Vlaanderen beginnen, die nemen ze er bij. Het recht om vergeten te worden, geldt niet in het echte leven. Maar kermis is een geseling waard.

#RedTogether

AFP or licensors

Pas op, die hele Red Devils-gekte heeft me even blij gemaakt. Toen ik de eerste keer de hashtag #RedTogether zag, dacht ik even dat er eindelijk actie werd ondernomen tegen de wereldwijde discriminatie van roodharigen. Wat een ontgoocheling toen het de opvolger bleek te zijn van #tousEnsemble. De officiële hashtag van de Red Devils aka Team Belgium.

Engels is de nieuwe Belgische norm. Nederlands is niet internationaal genoeg voor de marketing, Frans jaagt mensen zoals ik op hun paard, dan maar Engels. ‘Go Belgium’! Waar is die emoji met die rollende ogen?

Ach maakt u zich in mij maar geen zorgen. Ik overleef het wel. Dva wodka spassiba. Het is mijn eigen schuld, ook altijd overal een mening moeten over hebben. Dan nog liefst een tegendraadse. Nooit eens lekker meelopen met de massa.

Wel, dat hebt u fout!

Ik geniet met volle teugen van de massa tijdens De Ronde van Vlaanderen. Hoe de duizenden supporters op de hellingen er met een Vlaamse Leeuw staan te zwaaien (zonder biermerk of ander merk opgedrukt, gewoon een Vlaamse Leeuw!). In die massa ga ik graag op. De koers is van ons!

Wablief? Wordt de start van de Tour met een week uitgesteld door het WK voetbal? #HetZalTochNietWaarZijnZeker nog dva Wodka spassiba. 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen