Flip Franssen

Oxfam: "Minderjarigen worden mishandeld en teruggestuurd aan Italiaans-Franse grens"

Kinderen van amper 12 jaar worden mishandeld, gevangen gehouden en illegaal teruggestuurd naar Italië door de Franse grenspolitie. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat Oxfam vrijdag publiceert. Oxfam roept de Europese regeringen en dus ook de Belgisch regeringen op om hun wettelijke verplichtingen te respecteren en om menselijkheid en solidariteit te tonen met de meest kwetsbare mensen.

Het nieuwe Oxfam-rapport "Nowhere but out" beschrijft de manier waarop de Franse politie dagelijks niet-begeleide kinderen aanhoudt en hen op de trein naar Italië zet.

De Franse politie verandert informatie op de papieren van de kinderen, zodat het lijkt alsof ze ouder zijn of dat ze geheel uit eigen wil terugkeren naar Italië. Kinderen geven aan dat ze fysiek en verbaal mishandeld werden, en dat ze 's nachts vastgehouden werden in cellen zonder water, zonder eten, zonder deken en zonder toegang tot een voogd. Dat is in strijd met de huidige Franse en Europese wetgeving.

Minstens 16.500 migranten hebben tussen juli 2017 en april 2018 de grens overgestoken in de buurt van de stad Ventimiglia. Een op de vier daarvan is een kind. De meerderheid van deze mensen zijn op de vlucht voor de oorlog en vervolgingen in Soedan, Eritrea, Syrië of Afghanistan.

Oxfam roept de Europese staten op om de bestaande wetten te respecteren. Zo staat in de Dublin-conventie dat niet-begeleide minderjarigen opvang in elk Europees land asiel mogen aanvragen en niet mogen worden teruggestuurd naar een ander Europees land of naar hun land van herkomst. Er zijn ook extra beschermende maatregelen om de jongeren te beschermen. 

Oud zeer

De situatie aan de grens tussen Italië en Frankrijk is al jarenlang  problematisch. In 2015 stelde  VRTNWS al vast dat Afrikaanse jongeren die met de trein vanuit het Italiaanse grensstadje Ventimiglia naar Frankrijk reisden, in Menton meteen opnieuw over de grens werden gezet.  Ze kregen niet de kans om asiel aan te vragen. (zie hieronder video Journaal juni 2015)

 

Video player inladen...

Meest gelezen