Royale sprokkels over nare nichtjes, het paard D'Avicii en witte outfits

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Mindere weken. We hebben ze absoluut allemaal. Zo vierde de Spaanse prinses Cristina haar 53e verjaardag in mineur, terwijl het Britse prinsje George duidelijk op zijn tellen moet passen met nichtje Savannah in de buurt. De Jordaanse koning Abdullah en zoon Hussein deden eerst de umrah vooraleer ze naar een topoverleg in Mekka gingen. En de Zweden hebben dj Avicii postuum geëerd met... een koninklijk paard. Wie een replica van de witte halterjurk van Meghan Markle op het oog heeft, mailt best ontwerpster Stella McCartney.

Bittere verjaardag voor Spaanse Cristina

Iñaki Urdangarin heeft deze week in hoger beroep vijf jaar en tien maanden cel gekregen voor verduistering, valsheid in geschrifte en belastingfraude. Dat is iets minder dan zijn veroordeling vorig jaar toen de rechtbank van Palma de Mallorca hem zes jaar en drie maanden cel gaf.

Iñaki is de echtgenoot van de Spaanse prinses Cristina en schoonbroer van koning Felipe. Als voormalig olympisch handbalspeler stond Iñaki jarenlang aan het hoofd van de stichting Nóos die sportevenementen steunt en organiseert. Maar hij liet tussen 2003 en 2006 zes miljoen euro naar zijn privérekeningen doorsluizen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zijn werk? Ik bemoeide me er niet mee

Prinses Cristina zou op de hoogte geweest zijn, maar werd vrijgesproken van medeplichtigheid. Ze moest wel een schadevergoeding ophoesten van 265.000 euro. Zij getuigde dat ze niet met Iñaki praatte over het werk, want dat ze het te druk hadden met hun groot gezin (drie zonen en één dochter). "Ik bemoeide me er niet mee", benadrukte ze op het proces vorig jaar. 

Door de hele heisa vervreemden Iñaki en Cristina van de rest van de koninklijke familie en verhuisde het gezin naar Genève (Zwitserland) om in de anonimiteit te verdwijnen. Koning Felipe nam zijn zus door de fraudezaak haar titel van hertogin af.  

Het verdict van het hoger gerechtshof viel pal op de 53e verjaardag van Cristina. Terwijl de prinses bij de kinderen bleef, trok Iñaki met het vliegtuig richting Spanje om de beslissing van de rechter te aanhoren. "De bitterste verjaardag ooit voor Cristina", kopte de kwaliteitskrant El País die erop wijst dat het gezin al acht jaar gebukt gaat onder de aanslepende juridische strijd. De prinses is altijd in de onschuld van haar man blijven geloven en legt de schuld bij hun toenmalige boekhouders en adviseurs. Cristina en Iñaki ontmoetten elkaar op de Spelen van Atlanta en zijn 20 jaar gehuwd.

"Savannah strikes back again"

Het Britse prinsje George (4) heeft een lastige week gehad en boosdoeners waren zijn nicht Savannah (8) en een stuk speelgoed. Eerst was er het grappige moment op het balkon van Buckingham Palace tijdens Trooping the Colour voor de verjaardag van de Queen. Toen George leek te willen meezingen met het volkslied, snoerde Savannah -de kleindochter van prinses Anne- hem vakkundig de mond. De blik van prins William doet vermoeden dat hij het spontane initiatief toch maar bedenkelijk vond (zie foto hieronder). 

The Mega Agency

De dag na Trooping the Colour sloeg deugniet Savannah opnieuw toe door tijdens een polomatch van prins William voor het goede doel George een duw te geven. Savannah en George zitten als toeschouwers net op een heuveltje waardoor het prinsje -dat de duw duidelijk niet zag en voelde aankomen- onhandig naar beneden glijdt. De moeder van Savannah, Autumn Philips, reageert meteen en geeft haar dochter ervan langs.

Op het uitstapje werd ook duchtig gespeeld in het gras. Prinses Charlotte amuseerde zich door vrolijk met een zonnebrilletje rond te huppelen en vlijtig te koprollen, terwijl George en zijn vriendjes speelgoed tevoorschijn haalden: nepwapens, mini-handboeien en walkietalkies. Genoeg reden om een verhitte discussie te starten op sociale media over het gebruik van speelgoedwapens bij kinderen in tijden van schietpartijen op Amerikaanse scholen. 

Critici stellen dat "royals nooit zullen veranderen" (vooral de Britse royals hebben een aloude traditie van jagen op hun landgoed en/of in het leger te dienen, red.) of dat "het gevaarlijke situaties met zich kan meebrengen omdat speelgoed er soms echt uitziet", anderen vinden dan weer dat George nu eenmaal "een kind blijft dat graag politieagent speelt" en "het er zeker niet op wijst dat je later een obsessie voor wapens krijgt". Moeder Kate Middleton die een plastic wapen op zich gericht kreeg van nota bene zoonlief, leek alvast niet erg onder de indruk. 

Koning Abdullah en zoon voltooien de umrah

De Arabische leiders zijn op vraag van de Saudische koning Salman bijeengekomen om zich te buigen over de crisis die Jordanië treft waar na straatprotesten premier Hani Mulki werd ontslagen. Jordaniërs betogen tegen het economische beleid met besparingen. Het land kampt met een hoge staatsschuld, werkloosheid en vangt heel wat vluchtelingen uit Irak en Syrië op. Op de top trokken Saudi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten 2,5 miljard financiële steun uit voor het land.

De Jordaanse koning Abdullah en kroonprins Hussein waren ook uitgenodigd. Zij maakten van de gelegenheid gebruik om de umrah te voltooien, dat is de kleine bedevaart naar Mekka (niet te verwarren met de hadj). De umrah is in tegenstelling tot de hadj -één van de vijf zuilen van de islam- niet verplicht en kan het hele jaar door worden gedaan. Bij de rituelen dragen mannen witte doeken, zodat iedereen als gelijke wordt beschouwd en de mentale focus kan bewaard worden zonder afgeleid te worden door materiële zaken.

Sinds hij vorig jaar afzwaaide van de befaamde Engelse militaire school Sandhurst verschijnt Hussein (23) meer en meer aan de zijde van zijn vader Abdullah voor officiële activiteiten. Hussein is sinds zijn 15e kroonprins en behaalde een diploma internationale geschiedenis aan de Universiteit van Georgetown in Washington DC.

De populaire kroonprins is een kind van zijn tijd: hij zit op Instagram met 1,4 miljoen volgers (zijn moeder koningin Rania klopt hem weliswaar met 4,5 miljoen volgers) en probeert via het platform zijn initiatieven voor de Jordaanse jongeren en het bedrijfsleven als kroonprins te etaleren. Hij gebruikt steevast de hashtag #OurJordan om zijn land te promoten. Hussein gunt ook een kijkje in zijn avontuurlijk privéleven (hij houdt van lezen, sporten, klimmen en motors) en blijkt verzot op zijn jongere zussen Iman en Salma, en broer Hashem.  

D'Avicii, het koninklijke paard

De Zweedse koninklijke wacht heeft er een paard bij dat de naam D'Avicii krijgt. Elke jaar mogen de Zweden een naam bedenken voor een van de paarden van de koninklijke wacht bij het slot in hoofdstad Stockholm. Dit jaar hoorde de naam te beginnen met de letter "D". D'Avicii kreeg 35 procent van de stemmen en werd verkozen boven namen als Drabant, Dante en Diplomat. Het is een eerbetoon aan de in april overleden Zweedse dj Avicii (28), bekend van nummers als "Wake me up", "Levels", "Hey brother" en "The days".

Het paard werd officieel overhandigd aan de paleiswacht in een ceremonie toegankelijk voor het publiek. De ceremonie werd opgefleurd met de elektronische muziek van Avicii. Zijn ouders waren ook aanwezig. De dj speelde nog in 2015 een set op het huwelijk van prins Carl Philip. Avicii werd pas vorige week begraven in intieme kring.

Maak kennis met D'Avicii:

Beridnahogvakten.se/Strömsholm

Meghans avondjurk krijgt een zwarte versie

De Britse ontwerpster Stella McCartney zal 46 replica's maken van de avondjurk die Meghan Markle droeg op haar trouwfeest in Frogmore House (zie foto hieronder). McCartney zal 23 witte én 23 zwarte jurken reproduceren en verkopen als onderdeel van haar "Made with love"-capsulecollectie. Het prijskaartje voor een outfit bedraagt 4.000 euro.

Wie een exemplaar wil bemachtigen, moet eerst mailen naar 23oldbond.store@stellamccartney en wachten op een persoonlijke uitnodiging om de jurken te gaan bekijken.  

Het was de laatste keer dat ze haar andere kant kon tonen

McCartney sprak deze week voor het eerst over haar samenwerking met de hertogin van Sussex voor de witte, frivole halterjurk. "Het was vooral haar jurk. Het weerspiegelde haar. De rol die ze voortaan opneemt, is er een die soberheid vereist en ze neemt die rol zeer ernstig. Het was de laatste keer dat ze min of meer haar andere kant kon tonen... de vreugde en het menselijke in haar", aldus McCartney tegen BBC News

Meest gelezen