AFP or licensors

"Russische vrouwen, vermijd seks met mannen "van een ander ras" tijdens het WK!"

"Er komt niets goed uit het ongepaste gedrag van Russische vrouwen", zegt Tamara Pletnjova, een parlementslid in Rusland, tijdens een interview met het radiostation Govorit Moskva. Daarom raadt ze hen af om intieme relaties aan te gaan met buitenlandse voetbalfans die voor het wereldkampioenschap in Rusland zijn.

Pletnjova is voorzitter van het Comité voor Familie, Vrouwen en Kinderen in het Russische parlement. Kinderen krijgen van niet-Russen leidt volgens haar tot gebroken families.

"En het is nog een andere zaak als ze van een ander ras zijn", vult Pletnjova aan. "We zouden onze "eigen" kinderen moeten voortbrengen. Ik ben geen nationalist, maar toch." Het Russische geboortecijfer is het laagste in tien jaar, ondanks pogingen van de overheid.

Pletnjova trekt aan de alarmbel uit bezorgdheid voor een piek in het aantal alleenstaande moeders, zoals dit ook gebeurde na de Olympische Spelen in Moskou in 1980.

Toen was contraceptie nog niet zo wijdverspreid als nu. De kinderen die verwekt werden door een Russische vrouw en een Afrikaanse, Aziatische of Latijns-Amerikaanse man kregen de naam "kinderen van de Olympische Spelen" opgeplakt.  Vaak krijgen ze te maken met discriminatie. 

Parlementslid Tamara Pletnjova houdt een toespraak voor het parlement begin dit jaar.

Een half miljoen voetbalfans

De buitenlandse supporters lijken zich alvast niets aan te trekken van de uitspraken van Pletnjova. Zo deelde de Argentijnse voetbalbond voor het WK informatieboekjes uit aan hun journalisten. In de boekjes staat een hoofdstuk "Hoe een kans maken bij Russische vrouwen".

Rusland zelf probeert zijn inwoners ook voor te bereiden op de stroom buitenlandse supporters. Bedrijven als de Russische spoorwegen en FIFA nodigen hun werknemers bijvoorbeeld uit cursussen te volgen om te leren hoe ze de voetbalfans het beste kunnen verwelkomen.

"Infecteren"

Toch zijn dus niet alle Russische politici even opgetogen met de grote aanwezigheid van buitenlanders. Een andere Russische wetgever waarschuwde ook al voor virussen waar buitenlandse voetbalfans Russen mee kunnen infecteren.

Rusland verwacht een half miljoen voetbalfans uit de hele wereld tijdens het kampioenschap, vanaf vandaag tot 15 juli. Naast Rusland zelf doen er nog 31 andere landen mee die in 11 verschillende Russische steden zullen spelen. Vandaag wordt de openingsceremonie gehouden in Moskou, waarna Saoedie-Arabië en Rusland het WK aftrappen. 

Nu het Wereldkampioenschap bijna van start gaat, komen veel fans - zoals deze Egyptenaar - alvast op straat in Moskou.
AFP or licensors
Argentijnse voetbalfans verzamelen op het Rode Plein in Moskou.
AFP or licensors
Ook Iraanse voetbalfans zijn van de partij bij de Basiliuskathedraal op het Rode Plein.
AFP or licensors

Meest gelezen