Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Staat New York vervolgt Donald J. Trump Foundation voor "aanhoudend onwettig handelen"

De staat New York gaat de Donald J. Trump Foundation, de liefdadigheidsstichting opgericht door de Amerikaanse president, voor de rechter dagen. Ook de Amerikaanse president zelf en zijn kinderen zullen worden aangeklaagd voor wat de procureur-generaal "aanhoudend onwettig handelen" noemt.

Procureur-generaal van de staat New York Barbara Underwood wil de stichting ontbinden na "aanhoudend onwettig handelen" gedurende meer dan een decennium. Ze zegt dat de stichting betrokken was bij  "uitgebreide onwettige politieke coördinatie" met Trumps presidentiële campagne in 2016.  

Trumps liefdadigheidsstichting ligt al geruime tijd onder vuur. De staat New York opende in het najaar van 2016 een onderzoek om na te gaan of de stichting de regels inzake liefdadigheidsorganisaties volgt. Uit het onderzoek is volgens de procureur-generaal gebleken dat Trumps stichting werd gebruikt om juridische claims tegen zijn verschillende bedrijven te beslechten. Ook zou er 10.000 dollar zijn besteed aan een portret van Trump dat in een van zijn golfclubs werd opgehangen.

"Uit het onderzoek blijkt dat de Trump Foundation niet veel meer was dan een chequeboekje om de uitgaven van Trump en zijn ondernemingen aan non-profitorganisaties te betalen, ongeacht hun reden van bestaan en hun wettelijkheid", zegt de procureur-generaal in een verklaring.

De krant The Washington Post had eerder al aan het licht gebracht dat Trump sinds 2008 geen schenkingen meer had gedaan aan zijn goede doelen.