Video player inladen...

Test-Aankoop: "Belgische mobiele gebruiker betaalt veel meer dan in de buurlanden"

Belgen betalen veel meer voor mobiele data en andere telecomproducten in vergelijking met de buurlanden. Dat blijkt uit onderzoek van Test-Aankoop.  De consumentenorganisatie staat positief tegenover het voorstel van minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) om een nieuwe speler toegang te geven tot het netwerk, maar er is nog werk aan de winkel.

Wie in België veel mobiel wil surfen, moet goed opletten welke operator hij of zij kiest. Een gebruiker die regelmatig sms’t en mobiel surft, is volgens Test-Aankoop het beste af bij VOOmobile. Grote spelers Orange, Telenet en Proximus zijn respectievelijk een derde tot bijna dubbel zo duur, al krijgen hun klanten wel meer mobiele data dan die van VOOmobile.

De mobiele surfer zou wel beter af zijn in het buitenland. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn de bundels gemiddeld 15 tot 40 procent goedkoper.

An Caluwaerts van Telenet verdedigde zich vanmorgen in het Radio 1-programma "De Ochtend". Volgens haar zitten de prijzen voor mobiele data in België rond het Europees gemiddelde. De kwaliteit zou ook veel hoger liggen, dus het is normaal dat we meer betalen. Maar volgens Kristof Van Ostaede, telecomspecialist bij Test-Aankoop, is dat niet de belangrijkste reden. “In andere landen heb je veel meer operatoren op hetzelfde net, de concurrentie is daar gewoon groter.”

Apart goedkoop, samen duur

Pakketten met zowel tv, telefoon en internet zijn de laatste tien jaar razend populair geworden in België. Bijna een derde van de gezinnen heeft zo’n 3-pack. België is daar een stuk duurder dan haar buurlanden. In Frankrijk betaalt de consument gemiddeld ongeveer de helft voor een drie-in-één deal. Ook 4-pack, waar ook een GSM-abonnement voor alle leden van het gezin inbegrepen is, is in België duurder dan in de rest van West-Europa.

De meerprijs voor die GSM-abonnementen is wel rond het Europees gemiddelde. De hoge prijzen brengen natuurlijk ook voordelen met zich mee. Belgische consumenten genieten van hoge internetsnelheden en hebben digicorders met veel geheugencapaciteit. 

Bij aparte tv-pakketten horen we wel tot de goedkoopste van Europa. Voor tien euro per maand kan een voetbalfan in België alle wedstrijden van de nationale competitie kijken. Dat is evenveel als in Spanje en veel minder dan in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Zij kunnen natuurlijk wel wekelijks naar spelers als Messi, De Bruyne en Lewandowski kijken. Ook films en series op aanvraag zijn relatief goedkoop in België.

Vlottere toegang

Minister van Telecom Alexander De Croo kondigde gisteren aan dat hij een vierde mobiele speler toegang wou geven tot het Belgische mobiele netwerk. Test-Aankoop reageert positief of dat voorstel, op voorwaarde dat de toetredingsvoorwaarden voldoende worden aangepast.

“Twee jaar geleden kreeg Orange toegang tot het kabelnet, maar de instapkosten liggen veel te hoog. Orange moet mee met de hoge prijzen om het hoofd boven water te houden, dus voor de consument is het niet goedkoper geworden”, zegt Van Ostaede. “Dat scenario willen we vermijden met de nieuwe speler, die moet vlottere toegang krijgen. De telecomregulator is nu de voorwaarden aan het herschrijven, hopelijk komt er daarna vlottere toetreding.”

Decroo: "Logisch dat operatoren geen nieuwe concurrent willen"

Video player inladen...

Meest gelezen