AP

Voor eerst anonieme twitteraar veroordeeld in België: "Belangrijk signaal in strijd tegen cyberhaat"

Voor het eerst heeft een Belgische rechtbank een anonieme twitteraar veroordeeld die systematisch een vrouw belaagde. Dat blijkt uit het jaarverslag van gelijkekansencentrum Unia. "Het is niet omdat je het anoniem op mensen hebt gemunt dat het daarom juridisch ongestraft blijft", zegt directeur Els Keytsman.

Vorig jaar opende Unia een recordaantal dossiers over discriminatie. VRT NWS berichtte gisteren al dat het gaat om 2.017 dossiers. 326 keer werd er onderzocht of er sprake was van aanzetten tot haat, geweld of discriminatie. "Online haatberichten werden de voorbije jaren steeds vaker aan de kaak gesteld, maar het blijft zeldzaam en moeilijk om een veroordeling te bekomen", zegt Keytsman.

Maar - en dat is volgens Unia een primeur voor ons land -, in april werd er voor het eerst een anonieme twitteraar veroordeeld. Het parket zocht naar de identiteit van een anonieme internettrol die systematisch een vrouw belaagde op Twitter. Dat slachtoffer liet zich in de aanloop naar de rechtszaak bijstaan door Unia.

De rechtbank veroordeelde de dader uiteindelijk tot een werkstraf van 48 uur. "De maskers vallen af. Het is niet omdat je het anoniem op mensen hebt gemunt dat het daarom juridisch ongestraft blijft. We vinden dit een belangrijk signaal in de strijd tegen systematische cyberhaat en tegenover de slachtoffers ervan", benadrukt de Unia-directeur.

Meest gelezen