Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VS duidelijk: "Volledige denuclearisatie Noord-Korea is doel, tot zolang blijven de sancties gelden"

De Verenigde Staten zullen de sancties tegen Noord-Korea niet versoepelen of afschaffen zolang er geen volledige denuclearisatie is. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo benadrukt. 

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zaten afgelopen maandag samen voor een historische top. Na afloop tekenden de twee een akkoord, waarin staat dat Noord-Korea zich engageert voor een volledige nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland. 

Vrij snel na de ondertekening toonde Trump zich zichtbaar tevreden op een persconferentie. Al benadrukte hij er wel dat de sancties tegen Noord-Korea voorlopig van kracht blijven. En dat zal duren "tot wanneer we weten dat de kernwapens niet echt een factor zijn", zo klonk het. Wat hij daarmee precies bedoelde, was niet duidelijk. 

Die duidelijkheid schept de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken nu wel. Hij is momenteel in Zuid-Korea, waar hij gesprekken had met Zuid-Korea en Japan. Op een persconferentie benadrukte hij dat de Verenigde Staten blijven vasthouden aan de denuclearisatie van Noord-Korea. En daaronder verstaat de VS de volledige nucleaire ontwapening. Tot dan zullen de sancties niet worden versoepeld, zo klonk het nog. 

Hoe dan ook kijken de Verenigde Staten positief naar de ontwikkelingen. Volgens Pompeo begrijpt Kim de "urgentie" van denuclearisatie. "We moeten dat snel doen."

Meest gelezen