Video player inladen...

Vandaag is het Suikerfeest, dat bepaalt de maan of de wetenschap

Voor moslims eindigt vandaag de ramadan. De vastenmaand is gestart op 16 mei voor de Turkse gemeenschap en op 17 mei voor de Marokkaanse.  In tegenstelling tot het begin loopt het einde van de vastenmaand deze keer wél samen voor beide gemeenschappen. Maar hoe komt dat nu juist precies?

Maansikkel te zien? Nieuwe maand!

De maand ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender. De maand begint en eindigt officieel wanneer de nieuwe maansikkel zichtbaar is. Het zien van de maan kondigt het begin van een nieuwe maand aan, en dat gebeurt traditioneel echt gewoon door te kijken. Aangezien de nieuwe maan niet overal op hetzelfde moment te zien is, kan dat al een verschil maken tussen landen. Vooral de Maghreb-landen, waaronder Marokko, doen het zo. Sommige landen volgen de waarneming in Saoedi-Arabië.

Maar in Turkije doen ze het anders, zij gaan niet meer uit van de traditionele manier - kijken naar de hemel of je een flard van de maan kan zien - zij gebruiken een wetenschappelijke methode om het begin en einde van de ramadan te berekenen. Op basis daarvan wordt een kalender opgesteld en verspreid en zo weten Turken eigenlijk al jaren op voorhand wanneer de ramadan voor hen start en eindigt.

En dat geldt ook voor de Turkse gemeenschap in België. Zij weten al zeker dat ze vandaag feest kunnen vieren, voor de andere moslims is dat traditioneel tot op het laatste moment onzeker. De Raad der Theologen, verbonden aan de Moslimexecutieve,  besliste evenwel gisteravond dat ook de Marokkaanse gemeenschap en de andere moslims vandaag het einde van de ramadan mogen vieren.

Eid-al-Fitr of Suikerfeest

Het einde van de ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest, in het Arabisch Eid-al-Fitr. Een feest dat vooral draait rond samenzijn met vrienden en familie, en dat wordt gevierd met samenzijn en lekker eten. Het feest duurt officieel drie dagen. Als u graag iemand een fijn suikerfeest toewenst, kan u dat doen in het Arabisch, met de uitdrukking “Mabrouk el Eid” of “Eid Moebarak”, dat betekent “gezegend feest”.

Video player inladen...

Meest gelezen