ROBIN UTRECHT

"War for talent" breekt los in het onderwijs: school lokt leerkrachten met hospitalisatieverzekering

Scholengroep "Dender" in Aalst pakt uit met een opvallend initiatief: vanaf 1 september krijgen de zowat 1.800 leerkrachten een hospitalisatieverzekering bovenop hun loon. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Dergelijk extralegaal voordeel is ongezien in het onderwijs. "De "War for talent" is ook in het onderwijs begonnen", zegt Raymonda Verdyck van de Gemeenschapsonderwijs in "De ochtend".

In de privésector zijn extralegale voordelen goed ingeburgerd. Werkgevers maken er gretig gebruik van om zich voor nieuwe werknemers aantrekkelijker te maken en te onderscheiden van andere potentiële werkgevers. In het onderwijs is het tot nog toe ongezien. Toch pakt een scholengroep in Aalst er nu mee uit. De scholengroep zou die zelf betalen.

"Dender" kwestie behoort tot het gemeenschapsonderwijs. "Het is steeds moeilijker om goede leerkrachten te vinden", zegt Verdyck erover. "Het GO groeit al jaren en tegelijk daalt het aantal mensen dat zich aanbiedt voor een carrière voor de klas." De topvrouw van het Gemeenschapsonderwijs begrijpt dus wel het initiatief.

Het is steeds moeilijker om goede leerkrachten te vinden

Anderzijds geeft Verdyck ook aan te betreuren dat dit soort initiatieven nodig blijken. "We moeten een goede loopbaan uitstippelen voor jonge mensen zodat het onderwijs een aantrekkelijke werkgever blijft", zegt ze. "Er zou geen opbod mogen komen, fundamenteler is dat we de juiste maatregelen nemen zodat de job tout court aantrekkelijk is."

De topvrouw van het onderwijs kijkt daarvoor vooral naar minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en pleit voor een uitbreiding van de lerarenplatforms. Vanaf oktober moeten die werkzekerheid bieden aan startende leerkrachten in het basisonderwijs. Verdyck wil ook dergelijk initiatief voor het secundair onderwijs. "Ook daar is de nood hoog."

Beluister hieronder het gesprek met Verdyck in "De ochtend".

Meest gelezen