Wat kost geld afhalen en betalen met je bankkaart in Europa?

De onafhankelijke reiswebsite Wegwijzer onderzocht hoe u het goedkoopst omgaat met uw bankkaart in Europa. Want iedereen weet wel dat er kosten verbonden zijn aan betalen met een kredietkaart (Visa, Mastercard), maar het is veel minder duidelijk hoe dat zit met een gewone bankkaart (de zogenaamde debetkaart).

Wegwijzer is een onafhankelijk netwerk van reizigers dat zich ook richt tot jeugdbewegingen die in het buitenland op reis gaan. En die spenderen algauw duizenden euro’s. Vooral van die jeugdbewegingen en andere groepen van reizigers kreeg Wegwijzer het verzoek om te onderzoeken hoe zij het goedkoopst kunnen betalen in het buitenland.

Wegwijzer deed een onderzoek bij 17 banken die in ons land actief zijn en bekeek het verschil tussen betalen in de eurozone en in Europa buiten de eurozone. Daarnaast werd gekeken naar betalen in de winkel of geld afhalen aan een automaat.

In de eurozone betaal je niets als je in een handelszaak betaalt met je bankkaart. Voor geld afhalen aan een automaat gelden dezelfde tarieven als in België. Er is wel een klein verschil: wie in een land van de eurozone geld afhaalt bij een andere dan de eigen bank betaalt soms iets meer, maar de bedragen zijn volgens Wegwijzer verwaarloosbaar klein.

Buiten de eurozone rekenen de meeste banken twee toeslagen aan voor betalen in de winkel: een vaste kost en een percentage op het bedrag. Dat is  alleszins goedkoper dan geld uit de muur halen, want dan betaal je drie toeslagen: vaste kost, percentage en een wisselmarge.

Wegwijzer vermoedt dat reizigers vooral verrast kunnen worden door geld uit de automaat halen. Bij een geldopname van 500 euro kunnen de kosten oplopen van 7 tot 19 euro. Dat zijn vrij hoge bedragen voor  jeugdbewegingen die op buitenlands kamp in korte tijd duizenden euro’s afhalen, of voor reizigers die langdurig buiten de eurozone reizen.

Terzijde: het allerduurste wat je kunt doen, is vreemde valuta in België aanschaffen.  Maar dat gebeurt minder en minder.

De verschillen in kosten tussen de 17 banken kunnen aanzienlijk zijn. Volgens Wegwijzer kun je tientallen tot honderden euro's besparen door goed na te kijken welke bank hoeveel aanrekent. Op de website vind je meer informatie.

Meest gelezen