Video player inladen...

Wat zit er in het loonpakket van onze onderwijzers?

Een scholengroep in Aalst pakt uit met een opvallende actie. Vanaf volgend schooljaar krijgen de 1.800 leerkrachten een hospitalisatieverzekering bovenop hun loonpakket. Maar wat verdienen onze onderwijzers? En zijn er nog extralegale voordelen?  

Allereerst blijkt uit internationaal onderzoek van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, dat leerkrachten in Vlaanderen goed hun boterham verdienen. Vlaamse leraren verdienen beter dan het Europese gemiddelde. Collega's in Finland, Frankrijk of Zweden moeten het met minder doen. De OESO benadrukt ook dat verloning 1 van de belangrijkste factoren is om leerkrachten aan te trekken.

Salarissen van leerkrachten

Maar hoeveel verdient een leerkracht nu concreet? Die cijfers zijn terug te vinden via Agodi, dat is het agentschap voor onderwijsdiensten. Netto verdient een startende leerkracht in het kleuter, lager en secundair onderwijs 1.663,67 euro. Na 10 jaar is dat gestegen tot 1.950,07 euro. Wie 20 jaar op de teller heeft, krijgt een nettoloon van 2.241,48 euro.

Anders is het voor leerkrachten met een masterdiploma in het secundair onderwijs. Zij starten met een basisloon van zo'n 1.910,01 euro. Na 20 jaar is dat gestegen tot 2.701,07 euro.  

Bovenop dat loon komt er ook nog vakantiegeld en een eindejaarstoelage. Tijdelijk personeel ontvangt tijdens de zomermaanden juli en augustus een bezoldiging.

Andere voordelen

Maar een nettoloon zegt niet alles. Wat zijn de andere voordelen die een leerkracht heeft? Eerder beperkt blijkt. Leerkrachten hebben geen recht op typische voordelen uit de privésector. Leraren krijgen dus geen gsmvergoeding, maaltijdcheques of firmawagen. Ook is er geen vergoeding voor bijvoorbeeld verplaatsingskosten met de wagen.

Wel hebben leerkrachten recht op een lerarenkaart. Dat is een kaart waarmee onderwijzers gratis toegang of korting krijgen in Belgische musea, kinder- en jeugdtheaters. Ook krijgen ze korting bij bepaalde boekhandels en computerswinkels.

 

 

Meest gelezen